Parówki w cieście francuskim

22.12.2010 by

Podczas urządzania różnego rodzaju imprez, zawsze najbardziej cieszymy się z przygotowywania przystawek. Sałatki, kanapki, czipsy – to już standard. Czasem dobrze jest zrobić coś nowego. I tu właśnie pojawia się pomysł – parówki w cieście francuskim. To doskonały i szybki sposób na oryginalną przystawkę podczas imprez.

Potrzebne nam będzie opakowanie ciasta francuskiego oraz opakowanie parówek (oba produkty można kupić tanim kosztem w Biedronce). Do tego będziemy potrzebowali produktów na trzy sosy, które już zależą od naszej inwencji.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Parówki tniemy na trzy części, aby były poręczne. Ciasto francuskie kroimy na grubość około trzech centymetrów, a na szerokości przecinamy je na pół. W ten sposób otrzymujemy paseczki  około 3×7 centymetrów. Następnie zawijamy każdą małą paróweczkę tymże ciastem. Wszystko układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy sosy. Od nas zależy, jakie będą. Najpopularniejsze to sos czosnkowy, keczup i sos pikantny. Jeśli jednak chcemy, aby były bardziej wysublimowane, możemy skorzystać z sosu 1000 wysp, musztardowego, pikantnego, beszamelowego, pomidorowego, koperkowego i jakich tylko sobie zachcemy. Sosy ładujemy do tych samych miseczek, aby wyglądały estetycznie.

Gotowe paróweczki wykładamy na duży talerz lub misę i podajemy wraz z sosami naszym gościom.

Efekt gwarantowany! Smacznego!

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress