Witam wszystkich internautów! Zamieszczę tutaj przepis na błyskawiczne zrobienie tortu Szwarcwaldzkiego. Pewnie wielu z Was go jadło i zastanawiało się, w jaki sposób go zrobić, bo jest tak nieprawdopodobnie pyszny. Otóż, nie jest to nic trudnego. Poniższy przepis będzie może trochę uproszczony, jednakże tort będzie równie pyszny. Zatem do dzieła.
Przede wszystkim musimy się zastanowić nad tym, czy chcemy pójść na łatwiznę bardzo czy tylko trochę. Jeśli bardzo – możemy kupić gotowe spody biszkoptowe. To niedrogi wydatek rzędu mniej niż dziesięć złotych. Tylko od nas zależy to, czy zdecydujemy się na spód biały (bez dodatków) czy brązowy (czekoladowy). Zachęcam jednak do zrobienia biszkoptu samemu, ponieważ nic nie odda smaku tak, jak domowej roboty tort biszkoptowy.
Nie będę tu przytaczać przepisu na biszkopt, ponieważ ten każdy robi po swojemu. Potrzebujemy trzy części. Poza biszkoptem potrzebne nam będą dwie małe lub jedna duża śmietana kremówka (30 lub 36 procent), dżem wiśniowy, jakiś alkohol, na przykład nalewka wiśniowa lub rum i czekolada do dekoracji.
Biszkopt kroimy na trzy części, pierwszą i drugą smarujemy alkoholem, dżemem wiśniowym i bitą śmietaną. Nakładamy na to trzecią część, tę górną, która będzie widoczna i i smarujemy śmietaną całą górę oraz ściany tortu. Dla ozdoby możemy zetrzeć czekoladę i posypać nią tort. Możemy go również ozdobić wisienkami.
Et Voila! tort Szwarcwaldzki zrobiony. Najlepiej włożyć go potem do lodówki i jeść następnego dnia, gdy alkohol i dżem doskonale połączą się z ciastem.
Smacznego!