Warzywa i owoce niewypełnione sztucznymi konserwantami zazwyczaj szybko tracą świeżość i ładny wygląd. Proces ten dodatkowo przyspiesza nieprawidłowe przechowywanie. Jak często wkładasz do lodówki pomidory, banany lub cytryny? Ile razy zdarzyło Ci się zostawić na kuchennym blacie kapustę lub jabłka? Czy dbasz o to, by warzywa i owoce miały odpowiednie sąsiedztwo?

To tylko kilka z wielu pułapek, które czekają na Ciebie w kuchni. Rozwiązaniem wszystkich problemów byłoby oczywiście robienie zakupów na bieżąco. Nie zawsze jednak mamy na to czas i wizyta na straganie kończy się nadprogramowymi zapasami. Jak w takiej sytuacji poradzić sobie z krótkim terminem ważności świeżych warzyw i owoców? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym poradniku!

Jak przechowywać warzywa?

Tych warzyw nie wkładaj do lodówki

Nie wszystkie warzywa nadają się do przetrzymywania w lodówce. Nie oznacza to jednak, że możesz je położyć w dowolnym miejscu – o ile pomidory (zwłaszcza te niedojrzałe) lubią światło i promienie słoneczne, tak cukinia już niekoniecznie.

Których warzyw nie należy wkładać do lodówki?

  • Bakłażany. Bardzo niskie temperatury i wilgoć lodówki wpływają negatywnie na smak i konsystencję bakłażana, z kolei zbyt ciepłe i nasłonecznione pomieszczenia mogą go szybko wysuszyć. Najbardziej optymalna będzie zatem piwnica lub balkon, a w przypadku ich braku – inne chłodne i ciemne miejsce.
  • Ziemniaki i bataty. Bulwy najlepiej umieścić w papierowej torbie i schować do szafki. Pamiętaj, że foliowe woreczki przyspieszają proces gnicia ziemniaków, a niska temperatura lodówki zamienia skrobię w cukier.
  • Cebula i czosnek. Te warzywa najlepiej przechowywać w suchych i przewiewnych miejscach, ponieważ bardzo szybko chłoną wilgoć, przez co ich konsystencja staje się gumowa. W przypadku czosnku idealnym rozwiązaniem będzie lniany woreczek, cebulę możesz z kolei wsadzić do koszyka lub pudełka z otworami.
  • Dyniowate (np. cukinia, dynia, kabaczki). Dynia nie wymaga szczególnej troski – przetrwa w temperaturze pokojowej nawet kilka tygodni (oczywiście jeśli nie jest uszkodzona). Cukinię i kabaczki najlepiej przechowywać w ciemnej i chłodnej szafce.
  • Ogórki i pomidory. Wiele osób odruchowo wkłada te warzywa do lodówki, nie zdając sobie sprawy z tego, że niska temperatura i wilgoć przyspiesza ich psucie. Pomidory lubią światło, możesz więc je zostawić na parapecie lub kuchennym blacie. Z kolei ogórki lepiej schować do zacienionego miejsca.

Warzywa, które lubią lodówkę

Pora na drugą stronę medalu, czyli warzywa, które należy przechowywać w lodówce. Należą do nich:

  • Kapustowate (np. brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, jarmuż, rukola). Temperatura pokojowa szybko doprowadza te warzywa do brzydkiego wyglądu. Suche, zżółknięte liście mogą pojawić się już następnego dnia.
  • Włoszczyzna (np. marchewka, pietruszka, seler, por). W przypadku warzyw korzeniowych najlepszą opcją byłaby piwnica. Jeśli jednak nie dysponujesz chłodnym i wilgotnym pomieszczeniem, możesz schować je do lodówki. Wcześniej koniecznie wyciągnij je z foliowego lub plastikowego opakowania!
  • Sałata, roszponka i wszystkie warzywa, których liście szybko się psują lub wysychają. Pamiętaj, że jeśli chcesz przed schowaniem do lodówki umieścić sałatę w pudełku, zrób to delikatnie – uszkodzone liście szybciej się psują.
  • Warzywa strączkowe (np. groch, fasola, bób). Aby dłużej zachowały świeżość, włóż je do pojemnika na żywność.

Jak przechowywać owoce?

Te owoce trzymaj w temperaturze pokojowej

Owoce importowane do Polski z regionów o ciepłym lub gorącym klimacie zazwyczaj nie odnajdują się dobrze w lodówce. Co ciekawe, istnieje duża szansa na to, że w sklepie trafisz na niedojrzałe okazy bananów, mango czy awokado. W takim wypadku warto przed spożyciem pozostawić je w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni.

W lodówce nie powinny się znaleźć:

  • Owoce egzotyczne (np. banany, ananasy, mango). Włóż je do koszyka i zostaw na parapecie lub blacie. Promienie słoneczne pozwolą im dojrzeć, dzięki czemu będą smaczniejsze i bardziej soczyste.
  • Owoce cytrusowe (np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki). Niskie temperatury wysuszają i przyspieszają psucie się cytrusów, ponadto odbierają im świeży aromat. Pokrojone owoce umieść w naczyniu pod przykrywką.
  • Awokado. Przed obraniem ze skórki awokado powinno trochę poleżeć w jasnym i ciepłym miejscu. Miąższ gotowego do spożycia awokado jest bardzo miękki – lodówka skutecznie utrudni osiągnięcie odpowiedniej konsystencji.

Te owoce lubią chłód

W niskich temperaturach należy przechowywać niemal wszystkie owoce uprawiane w Polsce. Czyli przykładowo:

  • Truskawki, poziomki, maliny, jagody, winogrona. Są to bardzo delikatne owoce, które w temperaturze pokojowej szybko się psują. Należy trzymać je w lodówce, w pudełku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Jabłka i gruszki lubią niskie temperatury – powinny być trzymane w piwnicy lub innym chłodnym pomieszczeniu. Pamiętaj jednak, że wydzielają one etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie innych warzyw czy owoców. Lodówka nie będzie zatem dla nich dobrym miejscem! Dodatkowo warto sprawdzić, czy jabłka nie są przejrzałe lub poobijane. Jeden zepsuty owoc szybko przenosi swój problem na inne.
  • Śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie. Owoce pestkowe również szybko się psują. Możesz je włożyć do lodówki i podobnie jak w przypadku truskawek czy poziomek – przykryć papierowym ręcznikiem.

Czas przechowywania warzyw i owoców

O tym, jak długo warzywa i owoce będą nadawały się do spożycia, decyduje kilka czynników. Jednym z najważniejszych jest świeżość i dojrzałość w momencie zakupu. Obite i uszkodzone produkty zepsują się szybko, warto zatem je wykorzystać maksymalnie następnego dnia.

Kilka zasad dotyczących czasu przechowywania zdrowych i świeżych produktów znajdziesz w poniższym zestawieniu.

  • Delikatne warzywa i owoce (np. truskawki, maliny) należy przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.
  • Ziemniaki i buraki w temperaturze pokojowej nie powinny się zepsuć przez około tydzień. Piwnica lub spiżarnia przedłużą ich zdatność do spożycia nawet do kilku miesięcy.
  • Długość przechowywania bananów, awokado czy mango jest uzależniona od ich dojrzałości w momencie zakupu. Jeśli nie są dojrzałe, mogą leżeć w temperaturze pokojowej kilka dni.
  • Włoszczyzna i szparagi zachowają swoją świeżość w lodówce przez 3-4 dni.

Wskazówki dotyczące sąsiedztwa warzyw i owoców

Wiesz już, w jakich warunkach i jak długo należy przechowywać warzywa i owoce. To jednak nie wszystko! Zarówno w lodówce, jak i poza nią, warto zwrócić uwagę na sąsiedztwo produktów. Jakie owoce i warzywa powinny być trzymane z dala od innych i dlaczego?

  • Owoce wydzielające etylen (np. jabłka, gruszki, papryka) należy rozdzielić od owoców wrażliwych na jego działanie (np. awokado). Chyba że chcesz przyspieszyć proces ich dojrzewania – wtedy takie sąsiedztwo Ci w tym pomoże.
  • Na etylen uważaj szczególnie w lodówce – błyskawicznie poradzi sobie z brokułami, sałatą, kapustą i wszystkimi warzywami liściastymi.
  • Najlepszym rozwiązaniem dla bananów jest zupełna izolacja od pozostałych warzyw i owoców.
  • Przekrojona cebula w lodówce przeniesie swój aromat na pozostałe produkty. Warto zatem wykorzystać ją od razu w całości.
  • Sąsiedztwo jabłek wpływa negatywnie na smak marchewki. Staje się wtedy gorzka.

Podsumowanie

Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców pozwala na przedłużenie ich przydatności do spożycia. W tym kontekście warto pamiętać o odpowiednich cechach miejsca składowania (temperatura, wilgotność, nasłonecznienie) oraz sąsiedztwie innych produktów – zwłaszcza tych, które wydzielają etylen. Najkrócej swoją świeżość zachowują delikatne owoce letnie, np. maliny i truskawki.

Co zrobić, jeśli domowe zapasy są za duże i istnieje ryzyko, że część z nich się zmarnuje? W takiej sytuacji warto zdecydować się na jedną z naturalnych metod konserwacji. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście mrożenie, szczególnie polecane w przypadku owoców i warzyw z małą zawartością wody, które po rozmrożeniu nie zmienią swojej konsystencji. Ponadto część produktów możesz również suszyć, pasteryzować lub kisić.