Nadchodzi lato. Przysmakiem, który cieszy

się największym powodzeniem w upalne dni są lody. Możesz z łatwością przygotować je w domu, nadając im smak jaki zapragniesz.

Kiedyś dostałeś w prezencie whisky i zastanawiasz się czy mógłbyś ją wykorzystać inaczej niż tylko w szklance z lodem? Nic prostszego. Na bazie whisky możesz przyrządzić orzeźwiające drinki i lody, które jednocześnie cię rozgrzeją.

Drink z whisky, wermutem i likierem wiśniowym

– 30 ml whisky

– 20 ml wermutu

– 3 łyżki likieru wiśniowego

– sok z cytryny

Składniki mieszamy w shakerze razem z lodem.

Lody ze szkocką whisky

– 4 żółtka

– pół szklanki cukru

– 2 szklanki śmietany

– 2 szklanki tłustego mleka

– 3 kieliszki szkockiej whisky

– 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Śmietanę i większość mleka wlewamy do rondla i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy gorącą śmietanę i mleko do żółtek, mieszamy i ponownie wlewamy do rondla. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Dolewamy resztę mleka i szkocką. Gdy masa wystygnie, mrozimy.

Czekoladowe lody z whisky

– tabliczka gorzkiej czekolady

– 8 żółtek

– 2 szklanki śmietany

– 2 szklanki tłustego mleka

– 3 łyżki cukru

– 8 łyżek whisky

Kruszymy czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Trochę gorącego kremu wlewamy do żółtek, które po wymieszaniu przelewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy czekoladę i whisky. Gdy całość przestygnie, wstawiamy do zamrażalki.

Lody z whisky i miodem

– pół szklanki płynnego miodu

– pół litra kremówki

– 5 żółtek

– laska wanilii

– 80 ml whisky

Ubijamy osobno żółtka i kremówkę na gładkie masy, które ze sobą łączymy. Powoli dolewamy whisky i wyskrobane ziarenka wanilii. Całość ubijamy, przekładamy do pojemnika i zamrażamy.