Nieznośna lekkość sufletu

09.04.2012 by

James Beard, znawca i miłośnik kuchni francuskiej, powiedział, że Jedynym powodem, dla którego suflet opada, jest to, iż wyczuwa nasz strach przed opadnięciem. Wśród niektórych to danie naprawdę budzi postrach. Co zrobić by suflet się udał i nie opadł?

Historia sufletu sięga do osiemnastowiecznej Francji. ‘Souffle’ z francuskiego oznacza ‘nadmuchany’. Uchodzi za danie eleganckie i wymagające dobrego kunsztu kulinarnego.

Podobno nie można nawet na niego spojrzeć w trakcie pieczenia. Jeśli już chcecie zajrzeć, to tylko przez szybkę. Nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, bo wtedy suflet może natychmiast opaść.  Pieczemy go w kokilkach, nalewając ciasto zawsze do 3/4 , by miało miejsce na wyrośnięcie. Piekarnik nie może być za gorący, bo zwiększa to ryzyko popękania.

Sekret udanego sufletu tkwi przede wszystkim w pianie. Białka muszą być ubite na sztywno. Aby to się udało, należy pamiętać by naczynie, w którym ubijamy pianę było suche, oraz żeby dokładnie oddzielić białka od żółtek. Jajka dobrze jest uprzednio ogrzać w temperaturze pokojowej, a podczas ubijania dodać do nich szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny lub łyżeczkę mąki kukurydzianej. Pianę mieszamy tylko drewnianą łyżką i stopniowo i delikatnie (ale natychmiast po ubiciu) łączymy z resztą składników. Jeśli piana nie będzie ubita idealnie na sztywno (sprawdzamy to przechylając miskę z pianą do góry nogami, piana nie może wypaść), suflet nie wyrośnie tak jak powinien. Warto też dodać więcej białek niż żółtek.

Suflet można zrobić zarówno na słodko jak i słono. Oto dwie propozycje:

Suflet jagodowy

– 50 dag jagód

– ½ szklanki cukru

– 3 jajka

– 10 dag masła

– sok z cytryny

Oddzielamy żółtka od białek. Jagody ucieramy z cukrem, żółtkami i masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem jagodowym. Dodajemy sok z cytryny. Przelewamy do kokilek. Pieczemy 20 minut w 200°C. Podajemy z sosem jagodowym lub waniliowym.

Suflet brokułowy

– główka brokułów

– 4-5 jajek

– ½ szklanki śmietany

– kawałek żółtego sera

– sól

– pieprz

Brokuły gotujemy, aż zmiękną. Oddzielamy żółtka od białek. Brokuły studzimy i miksujemy z żółtkami, śmietaną i serem. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki łączymy masę z pianą i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanych masłem kokilek. Pieczemy 30-40 minut w 180°C. Podajemy z pieczywem.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress