Przepis na zapiekankę rybno-ziemniaczaną

06.12.2011 by

Dawno na blogu nie pojawił się żaden przepis. A to przecież gotowanie jest istotą i sensem naszych kuchni. To że dbamy o wystrój i wyposażenie naszych kuchni, z pewnością świadczy o tym, że lubimy spędzać czas na otowywaniu smacznych posiłków dla siebie i rodziny.

Proponujemy więc bardzo prosty przepis na przepyszne danie – zapiekankę rybno-ziemniaczaną.

Do jej przygotowania potrzebne nam będą: kilogram ziemniaków, kilogram filetu z mintaja, dwadzieścia gram świeżych pieczarek, trzy jajka, olej, bułka tarta, dwadzieścia gram cebuli, pół pęczka świeżego kopru i tyle samo świeżej pietruszki.

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, które następnie należy przecisnąć przez prasę oraz od usmażenia filetów z mintaja. Przygotowane, świeże pieczarki należy obrać i pokroić w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. Kiedy wszystkie składniki zostają właśnie w ten sposób przygotowane, należy wysmarować brytfannę tłuszczem o obsypać bułka tartą, aby nasza zapiekanka podczas pieczenia nie przywarła do dna.

„Sprasowane” ziemniaki mieszamy z jajkami i pokrojonym drobno koperkiem i dzielimy na dwie równe części.  Jedną z nich wykładamy na spód brytfanny. Mamy pierwszą warstwę zapiekanki. Na nią nakładamy usmażone wcześniej filety  z mintaja, które posypujemy usmażoną cebulką i poszatkowaną pietruszką. Teraz czas na warstwę trzecią, czyli drugą część ziemniaków. Wyrównujemy i całość powierzchni smarujemy olejem.

Zapiekankę przygotowujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około pół godziny.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress