Dawno nie poruszałam działu z przepisami, więc dziś czas na nowy. Zaprezentuję Wam przepis na przepyszną Spaghetti Carbonarę. Jednakże zanim to zrobię, chciałabym dodać, że ten typ spaghetti był bardzo popularny w dziewiętnastym wieku we Francji wśród górników, którzy potrzebowali szybkiego, taniego i pożywnego pokarmu. I tak też wtedy było.

Niestety w dzisiejszych czasach, po dzisiejszych modyfikacjach, nie jest ono już ani tanie, ani szybkie. Nadal jednak jest pożywne.

Przepis, który Wam przekażę, jest moją modyfikacją pierwotnego przepisu Macieja Kuronia. Przedstawiam porcję dla czterech osób.

Potrzebne nam będą następujące składniki:

– opakowanie makaronu do spaghetti 500 gramów (bardzo często obecnie spotyka się „oszukane” makarony 400 gramowe – nie szkodzi)

– 30 dag chudego, wędzonego boczku

– jedna duża cebula

=”text-align: justify;”>- mała śmietana kremówka

– duża śmietana 18 procentowa

– 4 żółtka

– 3-4 ząbki czosnku

-30 dag żółtego sera

– dwie szczypty rozmarynu

– sól i pieprz według własnego smaku

Przygotowujemy:

Zaczynamy od usmażenia cebuli, gdy lekko się zarumieni, dorzucamy boczek pokrojony w drobne paseczki. W tak zwanym międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Podczas gdy boczek będzie się rumienił, w misce przygotowujemy żółtka ze śmietaną kremówką i połową śmietany 18% oraz z potartym serem. Mieszamy. Gdy boczek się zarumieni, dorzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku i rozmaryn. Następnie wlewamy pozostałą połowę śmietany i mieszamy. Po chwili dolewamy nasz roztwór ze śmietany, żółtek i sera. Całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gdy będzie już gotowe, wrzucamy do odcedzonego makaronu i w ten sposób podajemy na stół.

To naprawdę pyszne spaghetti, ale warto uważać z ilością, bo ze względu na składniki, jest bardzo sycące.

Smacznego!