Święta już za niecały miesiąc. Znowu będziemy cieszyć się zapachem choinki, smakiem barszczu z uszkami, widokiem śniegu za oknem. Znowu będziemy śpiewać kolędy, składać sobie życzenia i zajadać się świątecznymi przysmakami.

 

piernikowa chatka

Ze Świętami Bożego Narodzenia kojarzy się także zapach piernika, goździków i miodu. Ale zapach to jedno, smak to drugie. Pyszne pierniczki z pewnością umilą nam świąteczne wieczory.

Polecamy niezawodny przepis na prawdziwe domowe pierniczki.

Składniki na ciasto:

  • 2 kg mąki
  • 65 dkg cukru
  • 65 dkg miodu
  • 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki dobrej kawy
  • 4 łyżki amoniaku
  • 35 dkg masła
  • 10 dkg kakao
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • imbir

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny
  • 30 dkg cukru pudru
  • gorąca woda

Dekoracja (w zasadzie dowolna, ale na pierniczkach nie może zabraknąć):

  • płatki migdałów
  • pokruszone orzechy
  • kolorowa posypka
  • skórka pomarańczowa
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • mak

 pierniczki

Sposób przygotowania ciasta:

  • 4 łyżki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklanki zimnego mleka
  • dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić na 20 minut
  • Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać
  • Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz
  • Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem
  • Masło rozpuścić
  • Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć dolodówki min. na 1 dzień.
  • Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm a następnie foremkami (najlepiej w świątecznych kształtach) wykrawać pierniczki
  • piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C

pierniczek

Sposób przygotowania lukru:

  • cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny
  • jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki – cukier puder.

Najlepiej pierniczki dekorować dodatkami na jeszcze ciepłym lukrze/polewie. Są one wtedy płynne, gdy zaschną nie będzie to możliwe.