Biorąc pod uwagę popularność takich lokali jak Zahir Kebab w Łodzi, zainteresowanie kuchnią arabską utrzymuje się na stałym poziomie. Nie ma się czemu dziwić – sztandarowe danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Warto więc od czasu do czasu pokusić się na samodzielne jego przyrządzenie.

Chociaż kebab kojarzony jest z fastfoodowym daniem, jedzenie serwowane m.in. w Zahir Kebab w Łodzi jest tego zaprzeczeniem. Hamburgerom, zapiekankom i hot-dogom daleko do kebabów – nie tylko pod względem smaku, ale również z uwagi na kwestie żywieniowe.

Kebab z mięsa drobiowego w tortilli

Jednym z najprostszych wariantów domowego kebabu jest danie przyrządzane z mięsa drobiowego. Szybkie w przygotowaniu, będzie ciekawą propozycją nie tylko na obiad, ale również jako lunch do pracy.

Składniki:

  • 800 g fileta z kurczaka
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • mieszanka przypraw tureckich
  • 2 ogórki świeże (lub konserwowe)
  • 3 pomidory
  • sałata lodowa lub miks sałat
  • 2 cebule
  • opakowanie gotowych tortilli.

Oczyszczone i umyte mięso pokrój w cienkie paski. Do miski wlej oliwę oraz wsyp przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso i ponownie wymieszaj – tak, aby marynata dobrze pokryła kawałki mięsa. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Ogórki pokrój w plastry, pomidory w kostkę, cebulę w piórka, a sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce.

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, a następnie wyłóż na talerz. Posmaruj odrobiną ostrego sosu (może być też ketchup), wyłóż sałatkę, dodaj mięso, polej sosem jogurtowo-czosnkowym i zawiń w rulon.

Klasyczny kebab z baraniny

Tradycyjny arabski kebab przyrządzany jest z mięsa baraniego opiekanego na pionowym obrotowym rożnie. W warunkach domowych trudno o taki sprzęt, dlatego pozostaje tylko opiekanie na rozżarzonych węglach. Mimo to, tak przygotowany kebab będzie równie smaczny.

Składniki:

  • 500 g baraniny
  • 5 g soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • 1 łyżka sumaku
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • sałatka z grillowanych warzyw (warzywa dowolne)
  • natka pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • chlebki pita.

Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój w kostkę i zmiel. Przełóż mięso do miski, dodaj sól, kmin, sumaku i płatki paprykowe. Mieszaj aż mięsa stanie się lepkie. Dodaj lodowatą wodę i mieszaj do momentu wchłonięcia wody. Masę wstaw do lodówki.

W tym czasie zgrilluj warzywa, a cebulę pokrój w piórka.

Wyjmij mięso z lodówki i przygotuj patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe). Uformuj z mięsa grube wałki (8-10 sztuk). Każdy nadziej na szpikulec, a następnie odrobinę spłaszcz. Grilluj na mocno rozgrzanych węglach.

Delikatnie podgrzej chlebki pita, a następnie umieść w nich grillowane warzywa oraz mięso. Polej sosem jogurtowym i posyp natką pietruszki.

Jeżeli masz ochotę na prawdziwy kebab – z mięsa opiekanego na obrotowym rożnie, zamów jedzenie online. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego, wybierz np. Zahir Kebab w Łodzi i złóż zamówienie. W możliwie krótkim czasie zjawi się u Ciebie dostawca z kebabem – doskonałym w smaku, aromatycznym i jeszcze ciepłym.