Wielkanocne desery

04.04.2012 by

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Czym byłyby Święta Wielkiej Nocy bez mazurka? To tradycyjne polskie ciasto, pieczone specjalnie na tę okazję. Towarzystwa dotrzymuje mu sernik z bakaliami oraz baby wielkanocne, piaskowa i cytrynowa.

Mazurek staropolski

– 3 jajka

– 2 łyżki wody

– ¾ szklanki mąki krupczatki

– ¾ szklanki cukru pudru

– ¾ szklanki cukru kryształu

– ¾ szklanki roztopionego masła

– ¾ szklanki płatków migdałowych

– łyżeczka cynamonu

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku (tylko dwie sztuki), mąkę i cynamon. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Po godzinie rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach.

Babka piaskowa

1 i ½ szklanki mąki pszennej

czubata łyżka maki ziemniaczanej

szklanka cukru pudru

kostka masła

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cytryna

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym jajku, nie przestając ucierać. Przesiewamy mąkę. Wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy masło. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wszystko wymieszać i przelać do formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Babka marmurkowa

4 jajka

2 szklanki mąki

szklanka cukru kryształu

225 g masła

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem kryształem i z cukrem waniliowym. Masę jajeczną dolewamy do mąki i wlewamy roztopione masło. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dosypujemy kakao. Jasną część ciasta wylewamy do formy. Na to wylewamy ciemną część i patyczkiem robimy zygzaki. Pieczemy ok. 60 minut w 160 stopniach.

Sernik z bakaliami

1 kg tłustego twarogu

4 jajka

2 szklanki cukru pudru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

½ kostki masła

cukier waniliowy

szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)

Ser mielimy trzy razy, chyba że używamy już zmielonego twarogu z kubełka. Dodajemy jajka i cukier puder. Przesiewamy do tego mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy roztopione masło i dodajemy bakalie według uznania. Przekładamy masę do formy, najlepiej do tortownicy z wyjmowanym dnem. Pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach. Zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń śmietankowy, kaszę mannę lub mąkę krupczatkę.

Wśród świątecznych potraw ustawiamy baranka z cukru i baranka z masła. Możemy pochować w domu lub w ogrodzie czekoladowe jaja, by dzieci bawiły się, szukając ich. Popularnym wyrobem czekoladowym z okazji Świąt są także wielkanocne zające. W końcu Post już się skończył.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress