Wielkanocna kolacja

05.04.2012 by

Kto powiedział, że na obiedzie ma się skończyć? Jeśli po świątecznym śniadaniu i obiedzie masz jeszcze siłę na kolację, niech również będzie wyjątkowa. Masz dość jajek i białej kiełbasy? Spróbuj pasztetu z soczewicy z sosem chrzanowo-musztardowym. 

Pasztet z soczewicy

– szklanka czerwonej soczewicy

– 4 jajka

– 2 cebule

– 2 marchewki

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 150 ml oliwy

– sól

– pieprz

– curry

– kumin

Soczewicę zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy tak długo, aż wchłonie całą wodę. Cebule kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce. Smażymy je i doprawiamy. Dosypujemy do soczewicy razem z rozmąconymi jajkami. Masę przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

 

Sos chrzanowo-musztardowy

– 1 szklanka jogurtu greckiego

– 4 łyżeczki musztardy

– 4 łyżeczki chrzanu

– szczypta soli, pieprzu i cukru

Wszystkie składniki mieszamy. Zamiast jogurtu greckiego można użyć śmietany.

Białe kiełbaski w cieście francuskim

– białe cienkie kiełbaski

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– kminek cały

– suszone pomidory

– 1 jajko

Kiełbaski podsmażamy na oleju. Ciasto francuskie kroimy na podłużne płaty i zawijamy w nie kiełbaski, dodając do środka kawałki suszonych pomidorów. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w 200 stopniach. Wyśmienicie smakują z sosem chrzanowo-musztardowym i świeżym pieczywem.

Omlet muślinowy

– 2 jajka

– 3 łyżki śmietany kremówki

– łyżeczka masła

– sól lub kilka kropli soku z cytryny

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę i mieszamy, żeby się połączyły. Białka z solą albo z kilkoma kroplami cytryny ubijamy na sztywno. Pianę wlewamy do żółtek i mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Omlet będzie gotowy, gdy cały wierzch się zetnie. Można również smażyć go z jednej strony i po chwili włożyć do piekarnika na 3 minuty. Podajemy z konfiturami lub cukrem pudrem. Możemy też lekko podsmażyć na maśle szynkę oraz pora i posypać całość żółtym serem.

Podczas Świąt pamiętajcie o odpowiedniej dawce ruchu! Aromatycznej Wielkiej Nocy!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress