Ryż jest bardzo popularnym składnikiem rozmaitych potraw – zarówno tych wytrawnych, jak i serwowanych na słodko. Lubisz ryż, ale nie masz pomysłu na jego wykorzystanie? Stosujesz go głównie jako np. dodatek do zupy pomidorowej czy ogórkowej, a w wersji na słodko przygotowujesz jedynie klasyczny ryż z jabłkami? Nawet najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe składniki wcześniej czy później znudzą się, jeśli będą podawane często i ciągle w tych samych kombinacjach smakowych. Nie rezygnuj z ryżu, przetestuj nasze propozycje na potrawy z tym składnikiem w roli głównej, a przy okazji poznaj kilka ciekawostek!

Nie tylko ryż biały…

Nie da się ukryć, że charakterystyczny ryż biały jest zdecydowanie najbardziej popularną odmianą tej rośliny – znają ją wszyscy. Ale rodzajów ryżu jest znacznie więcej. I tak, możesz sięgnąć na przykład po ryż czarny, zwany indonezyjskim, który jest bogatym źródłem witaminy E oraz przeciwutleniaczy. Ten rodzaj ryżu cechuje się lekko orzechowym posmakiem.

Równie wartościowy jest ryż czerwony – nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale stanowi cenne źródło błonnika oraz licznych składników odżywczych. Ciekawą odmianą jest ryż parboiled, czyli preparowany termicznie, który zachowuje dzięki temu procesowi składniki odżywcze oraz witaminy. Jeszcze inne rodzaje ryżu to np. ryż brązowy, jaśminowy, dziki, arborio, basmati.

Tego możesz nie wiedzieć…

Ryż może mieć różną długość – wyróżniamy ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty oraz długoziarnisty. Wspomniany już ryż biały jest najbardziej popularną odmianą oraz jednym z najczęściej wykorzystywanych zbóż na świecie (zaraz po pszenicy). Ponadto jest on jedną z najstarszych roślin uprawnych – był uprawiany w Chinach już blisko 5000 lat p.n.e.

Swego czasu wspomniany czarny ryż w Chinach mógł jadać wyłącznie cesarz. Ten rodzaj ryżu fantastycznie komponuje się przede wszystkim z mięsami i owocami morza. Z kolei np. ryż jaśminowy doskonale pasuje do wszelkich słodkich deserów i owoców. Ryż brązowy lub czerwony sprawdzi się w przypadku mięs, ale najlepiej pasuje do sałatek. Jednym z najdroższych jest ryż dziki, pochodzący z Ameryki Północnej.

Najlepsze pomysły na dania z ryżem w roli głównej

Jeśli nie masz ochoty po raz kolejny serwować ryżu w zupie, ale tak bardzo go lubisz, że nie wyobrażasz sobie wykluczenia go z diety, wypróbuj ciekawe przepisy na dania z ryżem. Jednym z nich jest oczywiście risotto, czyli tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Risotto ma różne oblicza, w zależności od regionu (prosty przepis na risotto z kurczakiem znajdziesz TUTAJ). Zawsze przygotowywane jest na bazie ryżu i bulionu, jeśli zaś chodzi o pozostałe składniki, panuje dość duża dowolność – np. z kurczakiem, mięsem wołowym, fasolą, owocami morza (wyjątkowo ciekawa odmiana będąca specjalnością kuchni weneckiej), kiełbasą czy grzybami.

Z kolei w naszej tradycji polskiej ryż występuje np. w gołąbkach. Jest to danie dość czasochłonne, ale niezwykle smaczne i sycące, dlatego warto raz na jakiś czas pokusić się o jego przygotowanie. Jeśli pragniesz sprawić, by Twoje kulinarne poczynania były przyjemnością, koniecznie zaopatrz się w nowoczesne urządzenia kuchenne, które zdecydowanie ułatwią i przyspieszą pracę. Jednym z nich bez wątpienia jest robot kuchenny. Dzięki tego typu sprzętom nawet najbardziej skomplikowaną i pracochłonną potrawę przygotujesz szybko i bez kłopotu.

Inne ciekawe pomysły na dania z ryżem to np. sałatki, jak sałatka ryżowa z kurczakiem, kukurydzą i mango lub z tuńczykiem i jajkiem. Ryż możesz łączyć z niemal wszystkimi składnikami. Świetnie wypada np. w połączeniu ze szpinakiem czy curry. Z ryżu możesz też przygotować wegetariański pasztet i kotleciki. Tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią!