Niedoceniany chrzan.

17.08.2012 by

Niedoceniany chrzan.

Chrzan pospolity jest to roślina wieloletnia, która należy do rodziny kapustowatych. Chrzan jest przede wszystkim rośliną uprawną. Stosuje się go w produkcji niektórych rodzajów musztardy, jak również w przyprawach. Korzeń chrzanu  uprawia się także ze względu na jego właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.

Wysuszony i drobno zmielony chrzan możemy obecnie znaleźć w wielu miksturach ziołowych. W takiej postaci jest on jednak pozbawiony praktycznie wartości leczniczych. Prawdziwe korzyści lecznicze zioła znajdziemy w świeżo wykopanym korzeniu. Kiedy świeży korzeń chrzanu pospolitego jest starty, są uwalniane silne olejki eteryczne. Dlatego świetnym

sposobem jest zalanie startego korzenia octem jabłkowym i umieszczenie go w szklanym słoju ze szczelną nakrętką.  Miksturę należy trzymać w lodówce. Dzięki zawartości olejków eterycznych, korzeń chrzanu pospolitego może być wykorzystany jako składnik pobudzającego olejku, którym należy masować obolałe mięśnie, jak również  klatkę piersiową w celu złagodzenia infekcji głównie w przypadkach przeziębień. Ocet sporządzony z korzenia chrzanu pospolitego to świetny sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, a tym samym uwolnienie się od piegów czy przebarwień. Ocet z zioła to także wspaniała płukanka do włosów, która  ożywia skórę głowy. Oto przepis na ocet z chrzanu pospolitego: należy zetrzeć świeży korzeń, a następnie zalać go octem jabłkowym. Gotową miksturę postawić na około 10 dni na na słonecznym parapecie. Po tym czasie ocet należy przecedzić i przechowywać go w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Uwaga: jeśli taki ocet będziemy stosować na skórę, należy go rozcieńczyć z co najmniej 50% wody.

Chrzan w kuchni:

Korzenie chrzanu pospolitego powinny być zawsze używane świeże, ponieważ ich

obróbka termiczna niszczy ostry smak. W celu przygotowania korzeni zioła dla potrzeb kulinarnych, należy je umyć oraz obskrobać. Korzeń zioła może być starty lub pokrojony na cienkie paseczki. Aby sporządzić popularny sos chrzanowy należy zmieszać starty korzeń chrzanu z octem winnym, cukrem, przyprawami oraz śmietaną. Jest on wyśmienitym dodatkiem do mięs, warzyw, ryb, owoców morza.

Co zawiera chrzan?

Korzeń chrzanu pospolitego zawiera: glikozyd sinigrynę, asparaginę, żywicę, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, sole mineralne fosforu, wapnia, potasu, enzymy mirozynazę oraz mirozynę.

Warto więc może wprowadzić do swojej kuchni niedoceniany chrzan?

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress