Naleśniki są pyszne, proste w przygotowaniu i można je przyrządzić na wiele sposobów! Pasują idealnie na śniadanie, obiad, jak i kolację. Mogą być podane na słodko: z serem, czekoladą, bitą śmietana, owocami, dżemem, a także w wersji wytrawnej: z warzywami, mięsem, rybą i serem.

Podstawowy przepis na naleśniki to po prostu zmiksowanie ze sobą 25 dag mąki, 2 jajek i szklanki mleka. Naleśniki smażymy na brązowo z obu stron.Na świecie jest wiele odmian naleśników. Stworzenie tych placków przypisują sobie jednak Włosi, z Florencji przepis trafił do Francji, gdzie potrwa ta stała się bardzo popularna.

Franuskie crepes (czyli naleśniki) są bardzo cienkie i duże. Do ich spulchnienia dodaje się cydr (jest to alkohol z soku jabłkowego) lub piwo. Najpopularniejszymi dodatkami do crepes jest  cukier i sok z cytryny, konfitura, a także płonący likier pomarańczowy.

Austriackie naleśniki są natomiast często porwane na małe kawałeczki i polane słodkim sosem lub konfiturami

Amerykańskie pancakes to małe, okrągłe, grubsze naleśniki z syropem klonowym, które często jada się na śniadanie. Od innych rodzajów naleśników różnią się tym, że dodaje się do nich jogurt i proszek do pieczenia.

Egipskie katiefy nie są praktycznie znane w Europie, ale to również kolejny rodzaj naleśników.
Placek smaży się tylko z jednej strony, studzi nakłada farsz, a potem skleja wodą i kolejny raz smaży w oleju.

W Polsce najczęściej naleśniki je się na słodko z serem, ewentualnie wykorzystuje do krokietów. Szwedzi natomiast lubią przyrządzać je z pieczona wołowiną. Japończycy chętnie dodają farszu z pasty z czerwonej fasoli.

By naleśniki nie były aż tak sztampowe, wystarczy popróbować z bardziej wykwintnymi nadzieniami: idealnie sprawdzi się szpinak z gorgonzolą, mięso mielone z duszonym warzywami i żółtym serem,a  także klasyczny farsz, który normalnie dodajemy do pierogów ruskich.

Jest tak wiele sposobów na naleśniki, że każdy nawet najbardziej wybredny niejadek znajdzie coś dla siebie.