Jak zaplanować małą kuchnię?

17.08.2016 by

Jak zaplanować małą kuchnię?

Urządzenie małej kuchni wydaje się problemowe, ale wcale tak nie musi być. Po prostu powinniśmy zrezygnować z zastosowania schematów, żeby zauważyć w niej nowe możliwości. Jak je dostrzeżemy, to przekonamy się, że mały metraż ma naprawdę wielkie możliwości, warto więc je wykorzystać!

Miejsce, potrzebne miejsce

Najważniejsze w takich pomieszczeniach jest znajdowanie miejsca. Nie ma go zbyt dużo w małej kuchni, więc musimy umieć je szukać tam, gdzie nikt się tego nie spodziewa. Zaczynamy więc… Zyskamy wiele miejsca, jak przykładowo rzadko używaną zastawę umieścimy w jakimś schowku, na przykład w przedpokoju. Można też innym sposobem, umieszczając ją w witrynie w salonie. Dzięki temu zastawa, która tylko przeszkadzała w kuchni, teraz zyska nową rolę, ukazując swój ciekawy wygląd. Tak samo można postąpić z innymi rzeczami w kuchni, sprawdźmy, co nadaje się do przeniesienia w inne miejsce – do schowania lub wyeksponowania.

Nie zagracajmy kuchni

Najgorsze, co można zrobić w kuchni, to stworzyć tam niepotrzebny magazyn. Nie warto składować zbyt dużej ilości cukru czy mąki, bo te produkty są dostępne w każdym sklepie, także tym najbliżej naszego domu. Rezygnując z ich magazynowania, zyskamy kolejne miejsca w szafce, w zamian damy tam sprzęty kuchenne, jak mikser czy sokowirówkę. Szanujmy te meble kuchenne, które nam zostają, więcej o tym znajdziemy pod linkiem http://feszyn.com/urzadzamy-kuchnie-wybierz-swoj-wymarzony-styl/.

Sztuka kompromisu

Mała kuchnia to sztuka kompromisu, a najważniejsze w tej dziedzinie jest to, by rezygnować z większych sprzętów na rzecz małych. Przykładowo, zamiast płyty grzewczej z czterema palnikami, lepiej wybrać model z dwoma. Zyskamy dzięki temu trochę miejsca. Taka zasada powinna też rządzić w innych rozwiązaniach.

breakfast-1209799_960_720

Porządek

W małej kuchni trzeba koniecznie pamiętać o porządku. To niezbędne dla komfortu i normalnej pracy. Nie chodzi jedynie o to, żeby niepotrzebnie kuchnie zagracać, ale przede wszystkim o znalezieniu każdej rzeczy należytego miejsca. Żeby więc utrzymać porządek, należy podzielić kuchnię na różne strefy, na miejsce, gdzie będziemy przechowywać rzeczy, zmywać i gotować. Do każdej z tych stref dodajmy odpowiednie sprzęty i akcesoria kuchenne. Takie zaplanowanie pomoże w codziennej kuchennej pracy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress