Jeśli i Ty jesteś ofiarą developerów, którzy w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych budowali mieszkania na ilość, a nie na jakość, oznacza to, że najprawdopodobniej masz małą kuchnię. Niestety, jest to bardzo duże uniedogodnienie dla tych, którzy lubią w tym pomieszczeniu spędzać dużo czasu. Ja na przykład jestem wielką fanką gotowania i, gdybym tylko miała na to czas, spędzałabym tam całe dnie. Niestety czasem też trzeba pracować na to jedzenie 😉 Jednak wróćmy do tematu. Mała kuchnia jest dużym utrapieniem, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że właściwie nic nie możemy z tym zrobić. Możemy się jednak z tym pogodzić i tak ją rozplanować, aby była jak najbardziej użyteczna.
Jeśli kuchnia ma na przykład 4 metry kwadratowe, to nie ma tu naprawdę zbyt wielkiego pola do popisu. Liczą się każde centymetry. Dla przykładu, jeśli mamy do czynienia z kuchnią o rozmiarach 6 metrów kwadratowych, to możemy już trochę „porządzić”, mimo że nadal miejsca nie ma. Jedynym skutecznym rozwiązaniem w przypadku małej kuchni, jest zamówienie mebli na wymiar. W żaden inny sposób nie wykorzystamy każdego zakamarka.
Kolejna sprawa – musimy zdecydować o tym, co jest nam koniecznie niezbędne w kuchni, a całą resztę wyeliminować. Zacznijmy od tego, że są sprzęty, z którymi nie możemy nic zrobić, bo one po prostu muszą być i nic tego nie zmieni. Takimi sprzętami są kuchnia gazowa (palniki plus piekarnik – ten również jest niezbędny), zlew i lodówka. To typowe standardy, które muszą być. Co prawda, jeśli jest miejsce, gdzieś w przedpokoju, można się pokusić o postawienie lodówki właśnie tam. Nie ma sensu specjalnie kupować małej lodówki, ponieważ to stworzy kolejny problem, jakim będzie zbyt mała pojemność dla domowników. Lodówki są zresztą zwykle dość standardowych rozmiarów, jeśli chodzi o szerokość, a wysokość może być dowolna, ponieważ nasza kuchnia musi mieć co najmniej 220 centymetrów wysokości.
Poza tymi sprzętami, są inne, również przydatne, takie jak zmywarka czy mikrofalówka. Niektórzy też wstawiają do kuchni pralkę. Niestety, czasem trzeba się bez tych udogodnień obyć i postawić na minimalizm. Po postawieniu niezbędnych sprzętów AGD, całą resztę zapełniamy szafkami i półkami, ponieważ miejsce na produkty spożywcze i inne półprodukty jest tak samo niezbędne, jak posiadanie w kuchni zlewu z kranem. Musimy maksymalnie wykorzystać nasze pomieszczenie, dlatego wszędzie tam, gdzie jest taka możliwość, wieszamy wiszące szafki albo półki.
Oczywiście wyrzucamy też z małej kuchni stół, który i tak najprawdopodobniej by się nie zmieścił. Stawiamy go w salonie. Tam też można jeść i tak właśnie robi większość ludzi posiadających małe kuchnie.
Nie ma się co przejmować małą kuchnią, zawsze lepiej, jeśli to pomieszczenie jest mniejsze, niż na przykład salon. Nic z tym nie zrobimy, dlatego najlepiej jest się przyzwyczaić. Jeśli dobrze ją zaaranżujemy, to będzie funkcjonalna i w bardzo krótkim czasie nauczymy się po niej poruszać i nawigować.