Co kraj, to pieróg

30.03.2012 by

Kuchnia polska słynie ze schabowego z kapustą, bigosu i oczywiście pierogów. Najbardziej popularne są ruskie pierogi z ziemniaczano-twarogowym farszem i cebulką, okraszone masłem, skwarkami lub polane śmietaną.

Na tym jednak nie koniec. Możemy pochwalić się m.in. także pierogami z mięsem, pierogami z kapustą i grzybami, pierogami z makiem i pierogami z jagodami lub truskawkami. Częstujemy nimi obcokrajowców, a oni z uśmiechem na twarzy mniej lub bardziej nieporadnie wymawiają „pierogi”.

Tymczasem świat również ma nam do zaoferowania pierogi, tyle że pod innymi nazwami, wykonane z innych rodzajów ciast i wypełnione odmiennymi farszami. Można jednak spróbować upichcić je w zaciszu domowym.

U naszych ukraińskich sąsiadów jada się wareniki. Do ciasta dodaje się zakwas pszenny i jogurt naturalny. Nadzienie podobnie jak w naszych pierogach, może być twarogowe, mięsne lub kapuściane. Litwa słynie z kartaczy, inaczej zwanych cepelinami. Wypełnia się je mięsem z dodatkiem cebuli i majeranku, grzybami lub kapustą. Ciasto na kartacze wyrabia się m.in. z ziemniaków.

W kuchni rosyjskiej popularne są pielmieni, czyli ‘chlebowe ucho’. Farsz jest mięsny, wołowo-wieprzowy z cebulą. Pielmieni różnią się od naszych pierogów z mięsem tym, że ich nadzienie jest rzadsze. Rosjanie okraszają je masłem, śmietaną, octem albo musztardą.

Na włoskich stołach królują tortellini i ravioli. Obydwa rodzaje mają niewielkie rozmiary. Pierwsze przypominają kształtem polskie uszka. Faszeruje się je grzybami, serem lub mięsem. Podaje się je z sosem pomidorowym i posypuje parmezanem. W polskich sklepach można kupić gotowe tortellini. Drugie, w kształcie kwadracików, mają farsz z ricotty, mięsa i szpinaku. Ciekawa wariację stanowią zielone ravioli. Do ciasta wystarczy dodać po pęczku natki pietruszki i bazylii, aby uzyskać piękny zielony kolor.

Empanadas to pierogi kuchni południowo-amerykańskiej. Jada się je zwłaszcza w Argentynie i Chile. Są popularne również w Meksyku. Smaży się je w głębokim tłuszczu lub piecze. Farsz stanowi mięso mielone i warzywa, np. kukurydza i czerwona fasola.

Pierogi jada się również w Azji. W Indiach są to samosy. Trójkątne smażone pierożki, nadziewane m.in. ziemniakami i groszkiem, mocno przyprawione. Ich farsz zależy od rejonu. Często są sprzedawane na indyjskich targach, przygotowywane na bieżąco. W Chinach można skosztować dim-sum, kwadratowe sakiewki gotowane na parze, nadziewane mięsem mielonym, krewetkami bądź innymi owocami morza, startym imbirem, porem, cebulą i sosem sojowym.

To nie wszystkie warianty pierogów jakie występują na świecie. Zapewne można by jeszcze długo wymieniać. Zachęcamy do kulinarnych poszukiwań.

Related Posts

Share This

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress