Szczypta Indii

29.03.2012 by

W kuchni indyjskiej królują przyprawy. Popularne mieszanki występujące w różnych odmianach noszą nazwę masala. Niekiedy trudno dostać je w polskich sklepach. Ale składniki na samodzielnie wykonane masale już łatwiej.

Curry

Curry to najpopularniejsza z indyjskich mieszanek. Można ją bez większych problemów dostać w Polsce, ale można też zrobić ją samemu. Oto przepis:

¼ łyżki zielonego pieprzu

¼ łyżki czarnego pieprzu

½ łyżki ostrej papryki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonych goździków

1 łyżeczka kozieradki

2 łyżeczki kuminu

2 łyżeczki kurkumy

Garam masala

Garam masala również bardzo często służy do przyprawiania potraw w Indiach. Aby ją przygotować potrzeba:

¼ łyżki zielonego pieprzu

¼ łyżki białego pieprzu

½ łyżki kardamonu

¾ filiżanki kminku

¼ filiżanki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka nasion sezamu

2 łyżki ziaren gorczycy

3 łyżki wiórków kokosowych

szczypta nitek szafranu

Wszystkie przyprawy należy uprażyć chwilę na patelni, a po ostygnięciu drobno zmielić.

Tandoori masala

Tandoori masala świetnie nadaje się na marynatę do bardzo ostrego i aromatycznego kurczaka tandoori. Należy wymieszać ze sobą:

1 łyżeczkę granulowanego czosnku

1 łyżeczkę mielonego imbiru

1 łyżeczkę mielonych goździków

1 łyżeczkę cynamonu

1 łyżeczkę mielonego czarnego kardamonu

1 łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczkę kozieradki

1 łyżeczkę czarnego pieprzu

1 ½ łyżeczki mielonego kminku

2 łyżki mielonej kolendry

2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

Przyprawy i ich mieszanki to baza indyjskiej kuchni. W zależności od regionu skład masal trochę się różni. I my

możemy eksperymentować w kuchni i nadawać raz ostry, a raz słodki smak przyprawowym kompilacjom.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress