Sól i pieprz to najczęściej używane przyprawy na całym świecie. Co zawierają te przyprawy i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Sól kuchenna– to praktycznie czysty chlorek sodu, stosowany jako przyprawa i detergent. W handlu dostępne są dwa jej rodzaje: nieoczyszczona sól kamienna i oczyszczona sól warzona. Często jest wzbogacana w jod (bardzo niewielkie jego ilości), by zapewnić spożywającym odpowiednią ilość pierwiastka w pożywieniu. W odpowiednich ilościach sól nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie, jest nawet wskazana, gdyż jej spożycie utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową i reguluje gospodarkę wodną w organizmie.  Należy jednak uważać by nie przesadzić. Nadmierne spożywanie soli przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, zatrzymywania się wody w organizmie. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g  (jedna łyżeczka). Aby ograniczyć sól w jedzeniu należy zastępować ją ziołami. Warto wystrzegać się też gotowych produktów takich jak: chipy, paluszki, solone orzeszki, konserwy, żółty ser i wędzone ryby.

Pieprz- rodzaj rośliny z gatunku pieprzowatych. Należy do niej ponad 700 różnych gatunków. Największe znaczenie ma pieprz czarny, z którego wytwarzana jest jedna z dwóch najpopularniejszych przypraw. Pieprz w średniowieczu był przyprawą magnatów i królów. Płacono za niego tylko złotem. Po otwarciu drogi morskiej do Indii w XV wieku cena pieprzu raptownie obniżyła się. Wiele badań wskazuje, że roślina ta ma również właściwości zdrowotne. Pieprz poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wykazuje również działanie moczopędne. Badania naukowe na zwierzętach pokazały, że piperyna zawarta w pieprzu wpływa na zwiększenie wchłaniania się selenu, beta-karotenu i witamin w organizmie. Dodatkowo jest skuteczna w walce z artretyzmem i stanami zapalnymi. Stosowanie pieprzu nie jest jednak wskazane dla osób, które cierpią na choroby nerek i układu pokarmowego. Ze względu na właściwości pobudzające apetyt nie powinny go stosować również osoby będące w trakcie diety odchudzającej.

Pieprz w ziarnach dobrze jest dodawać na początku gotowania, mielony natomiast w dowolnym momencie. Pieprz bardzo dobrze wydobywa smak potrawy, idealnie łączy się z innymi przyprawami i ziołami. 2 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki cukru gotowane w 500ml wody pozwolą otrzymać wywar, który będzie pomocny przy zbiciu gorączki. 20łyżeczek pieprzu i 500ml spirytusu pozostawione na noc da płyn wspomagający w bólach stawów i mięśni.