Szczypta egzotyki, czyli przepis na Tajskie Curry

24.02.2015 by

Szczypta egzotyki, czyli przepis na Tajskie Curry

Jeśli chcecie nieco urozmaicić Waszą kuchnię i spróbować czegoś nowego, co będzie jednocześnie zdrowe i pyszne – to jesteście w odpowiednim miejscu. Dzisiaj podpowiemy Wam, jak zrobić curry w tajskim stylu. To doskonała potrawa również dla wszystkich tych , którzy nie mają zbyt wiele czasu – curry można przyrządzić w pół godziny.

thai_curry

Potrawa ta cechuje się niesamowitą aromatycznością i niepowtarzalnym smakiem. Dzięki zawartym w niej składnikom, takim jak imbir, liście kaffiru i mleczko kokosowe, będzie stanowiła egzotyczną odskocznię od tradycyjnych potraw, które jadacie na co dzień.

Czego potrzebujesz?

Do zrobienia tajskiego curry potrzebnych jest kilka produktów, które mogą być niedostępne w większości sklepów. Dostaniesz je jednak prawie w każdych Delikatesach, czy to Społemowych, czy w innych tego typu supermarketach oraz specjalistycznych sklepikach, oferujących produkty z kuchni świata. Łatwą i wygodną formą jest także zakupienie takich artykułów w Internecie, np. na tej stronie – http://www.nokaut.pl/kuchnie-swiata/, gdzie znajdziesz naprawdę ich bogaty zbiór, a dodatkowo będziesz miał szansę, by porównać ceny. Najważniejsze składniki to:

  • tajska pasta curry (zielona, żółta lub czerwona) – możesz zrobić ją też sam

  • mleczko kokosowe

  • liście kaffiru  Green_curry_ingredients

  • imbir

  • świeże liście kolendry

  • ryż jaśminowy (możesz go zastąpić ryżem basmati)

  • krewetki (opcjonalnie)

  • olej kokosowy (opcjonalnie)

  • wok lub głęboka patelnia

Jak to się robi?

  1. Kluczowym składnikiem jest pasta curry i mleko kokosowe. W małym rondelku rozpuść łyżeczkę oleju i podsmaż na nim lekko łyżkę pasty z łyżką mleka kokosowego. Kiedy mieszanka ta zrobi się jednolita i zacznie bulgotać dolej resztę mleka kokosowego z puszki i zagotuj, a potem utrzymuj w stanie lekkiego zagotowania.

  2. W woku podsmaż ulubione warzywa (najlepiej pasuje cebula, cukinia, bakłażan, papryka, marchewka i pieczarka) oraz mięso, jeśli masz na nie ochotę. Dodaj liści kaffiru, imbir, czosnek i ewentualnie papryczkę chilli, jeżeli chcesz by potrawa była ostrzejsza. Dodaj krewetki – również opcjonalnie. Podduś wszystko we własnym sosie. Kiedy wszystko będzie praktycznie gotowe do spożycia dolej wcześniej przyrządzonej mieszkanki mleka kokosowego z pastą i potrzymaj jeszcze parę minut na ogniu, mieszając co jakiś czas.

  3. Na koniec posyp poszatkowaną kolendrą. Podawaj z ryżem.

red-curry-with-chicken

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress