Specjały kuchni rosyjskiej

31.07.2012 by

Specjały kuchni rosyjskiej

Kuchnia rosyjska nie jest tak popularna jak włoska czy francuska, ale warto jej choć raz skosztować, by poczuć prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Początków kuchni rosyjskiej należy szukać już w VI w.p.n.e. To wtedy mongolscy i rosyjscy żołnierze wnieśli wiele niespotykanych do tej pory zwyczajów kulinarnych. Znalazło się wśród nich fermentowanie mleka, kiszenie kapusty, papryki czy buraków. Obecnie są to jeden z najbardziej popularnych składników kuchni rosyjskiej, czego przykładem może być znany na całym świecie kapuśniak (nazywany w Rosji szczi).Szczi to nic innego jak gęsta zupa przygotowywana z kapusty, jajek, cebuli i  mięsa. Zupa po ugotowaniu wkładana jest jeszcze do piekarnika, by wydobył się jej cały smak i zapach.

Jeśli chodzi o inne popularne zupy w Rosji to należy wymienić razsolnik (odpowiednik polskiej ogórkowej), zupę rybną oraz soliankę (zupa z jesiotra, zaprawiona pomidorami).

Generalnie potrawy kuchni rosyjskiej są dość kaloryczne i sycące. Jest to uwarunkowane klimatem tego kraju: tłuste potrawy pomagają w utrzymaniu ciepła i energii w organizmie. Za przykład mogą posłużyć pielmieni (rosyjskie pierożki z Syberii) zawsze okraszone dużą ilością tłustej śmietany. Ich przygotowywanie jest swojego rodzaju rytuałem : w lepieniu pierogów uczestniczy cała rodzina. Za jednym razem powstają setki, a nawet tysiące pielmieni.

Co jeszcze jadają Rosjanie?

Gustują przede wszystkim w produktach mącznych oraz zbożowych. Spożywają dużo owoców, miodu, kasz, grzybów, ryb i dziczyzny. Bardzo często sięgają po kawior- łączy się on nieodzownie z krajem i kulturą. Rosyjski kawior jest znany na całym świecie.

Jeśli chodzi o napoje, nie od dziś wiadomo, że Rosjanie gustują głównie w mocnym alkoholu. Najpopularniejszym rodzajem trunku jest kwas chlebowy, którego piją bardzo dużo, a także często wykorzystują jako dodatek do wielu potraw.

Ulubionymi przyprawami w Rosji są: anyż, cebula, chrzan, gorczyca, cynamon, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kminek, koper, liść laurowy, mięta, pieprz, wanilia, tymianek, mocna musztarda.

Do specjałów kuchni rosyjskiej można zaliczyć:

Boeuf Strogonow-czyli pocięta na długie i cienkie paski polędwica wołowa smażona z cebulką i
pieczarkami, które następnie dusi się w bulionie z  koncentratem pomidorowym. Niektórzy dodają też ogórki kiszone. Po przyrządzeniu danie doprawia się śmietaną i zazwyczaj serwuje się je na przystawkę ze świeżym pieczywem.

Bliny-to placuszki z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Podaje się je z kawiorem, śmietaną, masłem albo konfiturą.

Kulebiak– pieróg nadziewany farszem mięsnym lub rybnym, z dodatkiem warzyw, ryżu i przypraw.

Watruszki– słodkie bułeczki z nadzieniem owocowym lub serowym.

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress