Zimne wieczory i poranki oraz zmienność pogody za oknem to idealne warunki rozwoju chorób. Pomimo szeregu starań o zachowanie naszego ciała w dobrej kondycji w tym okresie – bardziej niż zwykle jesteśmy narażeni na wzmożony atak wirusów. Przeziębienie może dopaść nas w najbardziej nieoczekiwanym momencie, dlatego warto zastanowić się nad uzbrojeniem ciała w najlepszy i najbardziej naturalny lek, jaki wymyśliła natura – Miód.

W okresie zimowym media bombardują nas ogromną ilością reklam leków mających na celu wzmocnienie naszego zdrowia. Tymczasem w kuchennych szafkach znajduje się jeden z najskuteczniejszych, jaki powstał na świecie. Miód nie jest wytworem ludzkich rąk, jednak już od wieków znany jest ze swoich wyjątkowych właściwości. Oto 5 sposobów na to jak wykorzystać jego niezwykłą moc do walki z przeziębieniem i grypą, a także przy jego pomocy wzmocnić działanie innych środków.

Woda miodowa

Chcąc obronić się przed atakiem chorób stosujemy różnego rodzaju suplementy. Tego rodzaju substancje działając na naszą naturalną osłonę, sztucznie w nią ingerują, tworząc tarcze. Prowadzić to może do przedawkowania pobieranych substancji takich jak witaminy, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. Aby zapewnić swojemu organizmowi odporność wystarczy raz dziennie przed wyjściem z domu napić się prostej mikstury, do której przygotowania potrzebujemy 0,5 szklanki przegotowanej letniej wody, do której wlewamy na noc łyżkę miodu. Tak przygotowany napój skutecznie wzmocni naszą odporność. Sprawi, że poczujemy się zdrowsi i pełni energii. Rezultat stosowanej kuracji widać już po pierwszym miesiącu stosowania. Dodanie odrobiny soku z cytryny podkreśli jego działanie a to za sprawą zawartej w niej Witaminy C.

Syrop z miodu i cebuli

Kiedy już przydarzy nam się zachorować, bardzo ważne jest działanie na przyczynę a nie na objaw. Często zdarza się, że lekarstwa wpływają jedynie na nasz fizyczny stan, w którym odczuwamy ból głowy, gardła, kaszel czy katar. Nie działają one na przyczynę tego stanu, czyli wirusy i bakterię. Zawarte w miodzie substancje mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wraz z innymi darami natury działają jak naturalny antybiotyk. Najprostszym sposobem na wyzdrowienie bez wydawania dużej ilości pieniędzy jest zastosowanie syropu miodowo-cebulowego. Wystarczy wymieszać jedną szklankę drobno startej cebuli ze szklanką miodu. Odstawić na godzinę, następnie zagotować i przecedzić. Uzyskany syrop należy pić 3 razy dziennie po łyżeczce – czysty lub dodawać do ciepłego mleka lub herbaty. Zawarte w składnikach wartości wpłyną kompleksowo na nasze zdrowie.

Mleko z miodem i czosnkiem

W czasie choroby nasze samopoczucie drastycznie spada. Poza katarem, kaszlem i innymi niedogodnościami możemy mieć problemy z przełykaniem, brakiem apetytu oraz bezsennością. Żeby poprawić kondycje naszego ciała warto spróbować środka, którego używały już nasze babcie. Ciepłe mleko z odrobiną miodu i startym ząbkiem czosnku oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego, działa także, jako środek uspokajający, ułatwiający zasypianie i poprawiający apetyt. Warto zastosować takie rozwiązanie zwłaszcza u małych dzieci, które zazwyczaj nie przepadają za przyjmowaniem syropów i tabletek. Dodatkowo, aby poradzić sobie z bólem gardła lub kaszlem można wzmocnić działanie napoju dodając odrobinę olejku aloesowego.

Kasza jaglana z miodem

Mało, kto zdaje sobie sprawę jak bardzo ważne jest odżywianie podczas walki organizmu z intruzem. Z racji złego samopoczucia zapominamy o regularności posiłków, jedząc byle, co. Możemy wspomóc nasze przeciwciała i zregenerować siły wprowadzając do jadłospisu konkretne przepisy. Jednym z nich jest kasza jaglana z miodem, którą z łatwością można przygotować w niecałe 10 minut. Kasza jaglana to niezwykle odżywczy środek działający przeciwgorączkowo. Doskonale radzi sobie również z katarem. Ciepły i sycący posiłek z kaszy wspomoże układ immunologiczny, odpowiedzialny za wzrost limfocytów będących trzonem systemu obronnego. Możemy ją przygotować na wiele pomysłów. Jednym z nich jest ugotowanie kaszy w wodzie i dodanie łyżki miodu i garści rodzynek po odcedzeniu. Taki obiad można bez obaw zaserwować dzieciom, dzięki czemu potrzymają one wartości odżywcze i naturalny lek w słodkiej i przystępnej oprawie.

Kisiel z siemienia lnianego z miodem

Jednym z najbardziej uciążliwych objawów chorobowych jest kaszel. Zarówno suchy jak i mokry jest bardzo nieprzyjemny a uporczywie nawracające napady kaszlu wyczerpują organizm. Jest też szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ natężony potrafi wywołać przedwczesne skurcze porodowe. Odpowiedzią na walkę z kaszlem i chrypą jest len. O wyjątkowych jego zaletach dla zdrowia i urody decydują jego nasiona (tzw. siemię lniane), które są niczym dobrze zaopatrzona apteka. Jeśli len jest naszą bronią to miód stanowi idealną tarczę. Jednym ze smacznych i sprawdzonych przepisów na siemię lniane jest kisiel. Taka forma podania ułatwia przełykanie przy obrzękniętych drogach oddechowych i jest przystępna dla dzieci. Siemię lniane wlewamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Całość gotujemy przez 10 minut, pamiętając o tym, żeby od czasu do czasu wszystko zamieszać. Dodanie miodu nadaje zarówno smaku jak i wartości odżywczych. Opcjonalnie można dodać też innych składników takich jak owoce.

Przedstawione sposoby to tylko ułamek skarbnicy, jaką daje nam miód (zobacz więcej) i inne naturalne składniki, które znajdują się w naszych domach. Warto ich poszukać po to by budować swoje zdrowie każdego dnia.