W Polsce istnieje szereg restauracji, w których możemy spróbować japońskiego sushi, chińskich sajgonek, indyjskiego curry bądź tajskiej zupy. Europa pokochała smaki Azji już dawno temu. Jednak, aby znaleźć dobrą indonezyjską restaurację – trzeba mieć nie lada oko.

Kuchnia Indonezyjska to mieszanina smaków warzyw, sosów, przypraw i pikanterii. Są to smaki całkowicie odbiegające od tradycyjnej polskiej kuchni jednak często wykorzystują znane nam składniki. W tym tekście przekaże główne dania, jakie królują na indonezyjskich stołach oraz składniki, dzięki którym łatwo i szybko przeniesiesz ten nurt do swojej kuchni.


Nasi Goreng i Mie Goreng

Te dwie potrawy można przygotować według miliona receptur jednak tradycyjnie, stanowią trzon kuchni jednego z największych krajów świata. Przygotowywane są niemal identycznie. Różnią się tylko jednym składnikiem. „Nasi” to w wielu azjatyckich językach ryż, „Mie” to makaron a „goreng” oznacza smażenie. Smażony ryż i makaron to najbardziej klasyczne zestawienie, które mogłabym porównać do schabowego z ziemniakami na polskim stole. Danie przygotowywane jest w woku – ryż smaży się razem z sosem sojowym, chilly, rozbełtanym jajkiem i warzywami takimi jak kapusta, ogórek, marchew i cebula. Może być serwowane razem z kurczakiem, rybą bądź owocami morza w zależności od receptury. Zazwyczaj dodaje się też jajko sadzone na wierzchu. Zarówno Mie Goreng jak i Nasi Goreng przyprawiane jest na ostro lokalnymi przyprawami korzennymi.

Śniadanie po indonezyjsku

Z racji bardzo wilgotnego i ciepłego klimatu, kuchnia indonezyjska bazuje na podstawowych produktach, jakie występują w tamtym rejonie świata – ryżu, warzywach i tropikalnych owocach. Jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych – Nasi Pecel, przygotowuje się z gorącego ryżu i ostudzonych zielonych warzyw takich jak kiełki, szpinak wodny, fasolka szparagowa, kapusta, szczypiorek. Inne danie – Gado Gado to kompilacja sałatki z zielonego ogórka i sałaty z krewetkami i sosem orzechowym. Jeśli mamy okazję warto też zwrócić uwagę na dość ciekawą pozycję kulinarnego kanonu indonezyjskiego – Pempek. To duża kluska wielkości pięści zrobiona z ciasta na bazie mielonego mięsa rybiego i tapioki. Wewnątrz kluski znajduje się nadzienie. Zazwyczaj jest to ugotowane na twardo jajko. To bardzo delikatne i smaczne danie. Podawany jest zawsze w dużej ilości ciemnego sosu na bazie sosu sojowego, znanego z innych kuchni świata. (Zobacz więcej)

Jeszcze słodszy deser

Indonezyjczycy uwielbiają słodycze – zwłaszcza te, które dla przeciętnego Polaka byłby by przesadnie słodkie. Zarówno bułeczki, czekolady jak i napoje kupowane w tamtejszych sklepach są obfite w cukier. Pomimo tego – faktyczna gama indonezyjskich deserów jest bardzo uboga. W tej kategorii na uwagę zasługuje Mortabak. To gruby naleśnik o grubości nawet 3 cm, smażony na żeliwnej patelni wprost nad ogniem. Po zdjęciu z ognia, naleśnik posypuje się czekoladą, która pod wpływem temperatury rozpuszcza się tworząc polewę. Inne popularne dodatki to żółty ser, który zaskakująco koresponduje z czekoladą oraz pokruszone orzeszki ziemne. Całość polewa się obficie mlekiem skondensowanym, składa na pół i smaruje obficie margaryną. Taka porcja kalorii z pewnością wprawia w dobry nastrój na długo.

Aby przygotować dania indonezyjskie w domu, można wykorzystać wiele składników dostępnych w Polskich sklepach. Często bazuje ona na dostępnym u nas ryżu i warzywach a także produktach, które coraz częściej pojawiają się na półkach. Mowa między innymi o mleku kokosowym, sosie sojowym i przyprawach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na ofertę mango, bananów czy też arbuzów, ponieważ one bardzo często stanowią dodatek dań kuchni tego kraju przenosząc kawałek ich klimatu do naszego domu.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress