W życiu każdej kobiety, a czasem nawet w życiu mężczyzny przychodzi taki czas, kiedy trzeba zdecydować. Wybór nie jest łatwy, zwłaszcza, że producenci nas pod tym względem rozpieszczają, nawet, jeśli mamy blade pojęcie, która do czego służy. Na szczęście nigdy nie jest za późno, żeby się dowiedzieć. Mowa oczywiście o wyborze patelni. Jak wybrać, żeby służyła przez lata, a smak przyrządzonych na niej potraw nieprzerwanie zachwycał?

Na początku musimy sobie uświadomić, że do wyboru mamy kilka rodzajów patelni – podział wynika z tworzywa, z jakiego zostały stworzone. Na tej podstawie oraz po uświadomieniu sobie, jak często jej używamy będziemy mogli podjąć decyzję o wyborze tej jedynej.

Patelnie ceramiczne charakteryzują się gładką powłoką, dzięki której potrawy nie będą przywierały, a co więcej, można na niej smażyć zarówno bez dodatku tłuszczu, jak i z jego małą ilością, co sprzyja ich niesamowitemu smakowi. Ważną cechą patelni ceramicznych jest fakt, iż nie wolno ich myć w zmywarce, gdyż wtedy zdziera się powłoka, która zapobiega przywieraniu.

Patelnie żeliwne uchodzą za te najbardziej trwałe. Są ciężkie i masywne, a przy tym do uzyskania odpowiedniej temperatury potrzebują naprawdę dużo czasu. Świetnie nadają się do pieczenia w piekarniku i grillowania. Musimy pamiętać, że nie powinno się ich myć żadnymi płynami, a jedynie przecierać ścierką nasączoną olejem lub solą.

Patelnie teflonowe są najpopularniejsze, głównie ze względu na fakt, iż potrawy nie przywierają do ich dna. Możliwe jest również smażenie potraw z bardzo małą ilością tłuszczu. Łatwo się je czyści, ale też łatwo je zniszczyć, gdyż warstwa teflonu jest cienka – ostre, metalowe akcesoria kuchenne surowo wzbronione!

Bliską „siostrą” patelni teflonowej jest patelnia tytanowa, która jest jednak trwalsza od teflonu i dłużej utrzymuje ciepło.

Do patelni „specjalistycznych” możemy zaliczyć woki, które pozwalają na przygotowywanie chińskich potraw i patelnie do grillowania, pozwalające na stworzenie dania, jak z prawdziwego grilla, często można spotkać też patelnie do naleśników, które są bardzo płytki przez co doskonale nadają się do przygotowywania tej potrawy.

No dobrze, tworzywo z jakiego zrobiona jest patelnia mamy już wybrane. Musimy jeszcze zwrócić uwagę na rączkę. Najlepsza będzie drewniana, gdyż nie będzie się nagrzewać, a przez to i parzyć. Zanim zdecydujemy się na kupno któregoś z naczyń, chwyćmy je w dłoń i sprawdźmy, czy pewnie leży – jeśli tak, wybór będzie prosty.

Następnym razem postaramy się udowodnić, że garnki odgrywają równie ważną rolę w kuchni i nad ich wyborem też trzeba się poważnie zastanowić.