Ile rodzajów patelni powinno być w kuchni?

07.12.2011 by

Wszystkie narzędzia, naczynia, sztućce, sprzęty, wszystko, co gromadzimy w przestrzeni naszej kuchni, ma ułatwić nam przygotowywanie posiłków. Ważne jednak, aby kuchni nie zagracić i nie magazynować w jej przestrzeni sprzętów, których i tak nie wykorzystujemy. Nie dajmy się zwariować kuszącymi ofertami sklepów z patelniami, talerzami, nożami kuchennymi i innymi tego rodzaju.

Pytanie na dziś, zawarliśmy w temacie wpisu. Ile patelni znajduje się w Twojej kuchni? Jedna, na której smażysz wszystko? A może masz w szafce cały zestaw kilku patelni rożnych rozmiarów, a i tak korzystasz z jednej, ewentualnie dwóch? Czy masz jakieś rozróżnienia funkcji każdej z patelni, jeżeli używasz ich więcej? A ile patelni „powinno” znaleźć się w dobrze wyposażonej kuchni?

Okazuje się, że najczęściej w kuchni mamy dwie patelnie. Jedną z powłoka teflonową, a drugą tradycyjną, bez teflonu. Dobrze jednak zorientować się w innych, dostępnych rodzajach patelni.

Patelnie żelazne są bardzo ciężkie, jednak dzięki temu bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, takie jak wszelkie zarysowania. Najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania dań, które wymagają smażenia na wysokim ogniu.

Patelnie aluminiowe są coraz rzadziej wykorzystywane, ponieważ samo aluminium jest bardzo miękkim metalem, który bardzo łatwo się niszczy i odkształca. Przygotowywane na nich potrawy również bardzo szybko się przypalały.

Patelnie żeliwne sprawdzają się najlepiej, gdy zależy nam na tym, aby przygotowane na patelni danie długo utrzymywało swoją temperaturę. Ich zaleta jest również to, że bez obawy o ich uszkodzenie, można przygotowywać na nich dania również w piekarniku.

Stalowe patelnie emaliowane doskonale nadają się do smażenia ryb i warzyw. Można ich używać zarówno na palnikach, jak i płycie i w piekarniku.

Patelnie ze stali szlachetnej zalecane są przede wszystkim do smażenia mięs, a to z racji tego są doskonale przekazują ciepło. Najczęściej są dość głębokie, dlatego świetnie nadają się również do duszenia.

Ostatnim z rodzajów patelni, biorąc pod uwagę tworzywo, z których są wyprodukowane, są patelnie powlekane. te najlepiej nadają się do smażenia jajecznicy, omletów, dań rybnych i warzyw. dzięki specjalnej powłoce produkty nie przywierają do dna. Z tego też względu, to właśnie te patelnie używane są najchętniej.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress