Garnki – co byśmy bez nich zrobili w kuchni?

16.08.2011 by

Garnki stanowią jedno z najważniejszych naczyń kuchennych. To w nich przygotowujemy posiłki, dusząc i gotując potrawy. Garnki najczęściej mają cylindryczny kształt i dwa uchwyty ułatwiające ich przenoszenie. W komplecie do każdego garnka dołączona jest pokrywka z jednym uchwytem.

Garnki wykonane mogą być z różnych materiałów. Najważniejsze jest, aby był on wytrzymały i odporny na wysoka temperaturę. Wykorzystuje się więc stal węglową z warstwą emalii, stopy aluminium lub miedzi, stal nierdzewną, żeliwo, szkło i ceramikę.

W gospodarstwach domowych czy gastronomii najczęściej wykorzystuje się garnki z nierdzewnej stali chromowo-niklowej w której 18% to chrom, a 8% to nikiel. Prócz trwałości niezwykle ważne są tu kwestie zdrowotne. To co jemy, musi być przygotowane w czystych naczyniach. Niezwykle ważne jest więc, aby garnki miały gładką powierzchnię, utrudniającą rozwój niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów. Powinny być łatwe z utrzymaniu i estetycznie wyglądać.

lang=”pl-PL” align=”JUSTIFY”>

Większa zawartość chromu w stali używanej do produkcji garnków wpływa na ich odporność na działanie stężonych kwasów oraz zasad, które znajdują się miedzy innymi w detergentach.

Charakterystyczne jest tu również dno składające się z od trzech do sześciu warstw. Te zewnętrzne tworzone są ze stali nierdzewnej, wewnętrzne natomiast z aluminium lub miedzi. A to wszystko po to, aby ciepło w równy sposób rozkładało się po powierzchni garnka, przez co lepiej przedostawało się do potrawy. Tak skonstruowane dno wyklucza niemal całkowicie ewentualność przypalenia pożywienia.

Related Posts

Share This

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress