Gotujemy na parze

22.01.2013 by

Gotujemy na parze

Zdrowa żywność i zdrowy styl życia stają się co raz powszechniejsze w społeczeństwie. Nie ma się co temu dziwić. Co raz częściej bowiem słyszy się

o różnych chorobach dotykających naszych najbliższych, spowodowanych złymi nawykami, czy to żywieniowymi, czy ogólnie brakiem zainteresowania naszym ciałem, głównie z naszej strony. Do lekarzy chodzimy rzadko, bo przecież nie mamy na to czasu i pieniędzy.

Nawet nie wiemy jak bardzo sobie szkodzimy. W końcu w wielu przypadkach brakuje bardzo niewiele by znowu czuć się dobrze.

Wiele osób co raz częściej przestawia się z ciężkiego smażonego jedzenia na lekkie posiłki gotowane na parze.

To, że jedzenie gotowane jest zdrowsze wiadomo od dawna. Wystarczy wyposażyć się w odpowiedni zestaw garnków. Wbrew pozorom jedzenie gotowane na parze nie jest także drogie, oszczędzamy na dość drogich olejach do smażenia oraz sztucznych dodatkach.

Wielu z dietetyków uważa nawet zgodnie, że jedzenie gotowane na parze jest niezastąpione w dietach. Pozwala w bardzo krótkim czasie zrzucić zbędne kilogramy w poczuć się zdrowiej.

Jakie garnki wybieramy?

Gotowanie na parze wymaga pewnych zmian. Przede wszystkim musimy wymienić dotychczasowo używane garnki na te, które nie są emaliowane.

Ponadto garnki te wyposażone są w specjalne sita podwieszane u górze garnka, w którym gotują się poszczególne potrawy.

Najlepsze przykrycie garnka to takie, które wykonane jest ze szkła, widzimy wówczas całą jego zawartość.

Najważniejsza zasada mówi o tym, by garnki do gotowania na parze były wykonane ze stali nierdzewnej.

Ogromnym błędem jest pokrycie ich jakąkolwiek farbą emaliowaną.
Co do kształtu?

Garnki do gotowania na parze spełniają swoje funkcje, gdy są wysokie i bardzo pojemne.

Najlepsze garnki mają grubość około 2 mm, wówczas mamy pewność, że będą nam służyły przez długi czas.

Wbrew chodzącym pogłoskom garnki do gotowania na parze wcale nie są dużym wydatkiem. Ponadto wytrzymują w naszej kuchni bardzo długo i praktycznie nie niszczą się. Wszystko dzięki temu, że nie przypalają się tak jak zwykłe

garnki. Aby je wyczyścić wystarczy je umyć pod bieżącą wodą.

Dlaczego jedzenie gotowane na parze jest zdrowsze?
Produkty podawane jako gotowane na parze posiadają znacznie więcej składników odżywczych niż produkty smażone na ciężkich olejach.
Ponadto podczas gotowania na parze w znacznie mniejszym stopniu uwalnia się witamina C, niezwykle ważna w naszej diecie.

Pamiętajmy:

  • przykrywka garnka powinna mieć małą dziurkę przez którą będzie wydostawała się para,
  • do gotowania na parze powinno się wybierać tylko świeże warzywa i owoce oraz produkty bez widocznych skaz,
  • podczas gotowania ryb, uważajmy by znajdowała się ona na samym dnie garnka, tylko wtedy nie przeniesie swojego zapachu na inne produkty.

garnki srebrne

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress