Wino w odpowiedniej oprawie

07.01.2013 by

Wino w odpowiedniej oprawie

p style=”text-align: justify;”>Kieliszek kieliszkowi nie równy. Tak jak każdy z nas musi dopasować do siebie odpowiedni rozmiar ubrań, tak wino również musi być podane w przeznaczonym dla niego naczyniu. Niewątpliwie wino dzięki temu zyska na smaku – dotyczy to również wyboru kieliszka. Odpowiednio dobrany potrafi wydobyć aromat wina i sprawić, że będzie lepiej smakowało. To samo wino będzie smakowało inaczej, wypite z różnych kieliszków, dlatego warto poświęcić chwilę na wybór idealnego szkiełka. Przecież nie chcemy, aby kupiony przez nas alkohol z tak błahego powodu stracił swoją prawdziwą esencję i jakość. W takim razie jakie wybrać kieliszki do wina białego, wina czerwonego, a jakie do wina musującego?

Kształt ma znaczenie

To dziwne, ale kształt i wielkość kieliszka wpływa na nasze zmysły. Dzięki odpowiednio wybranym, pity przez nas napój nabiera wyżej jakości. To nie dotyczy tylko alkoholu. Również dobór odpowiedniej filiżanki

do kawy i herbaty wpływa na nasze odczucia zapachowo-smakowe. Jeżeli wypijemy  tą samą kawę w plastikowym kubku i eleganckiej filiżance, każdy z nas zobaczy różnice. Pijąc w eleganckim opakowaniu my lepiej chcemy celebrować tą czynność. Nie zależy nam na tym, aby jak najszybciej wypić kawę.Takie odczucie będziemy mieli natomiast przy piciu w kubku. Oczywiście aromat kawy w filiżance będzie intensywniejszy, co wpłynie na nasze kubki smakowe. To samo jest z kieliszkami do wina. Podstawowym i obowiązkowym wyborem będą bezbarwne kieliszki. O tym nie możemy zapomnieć, kolorowe i z wzorkami nie wchodzą w grę. Drugim ważnym aspektem będzie użycie kieliszków z tego samego kompletu. Kształt kieliszka powinien zwężać się ku górze i być wykonany z cienkiego szkła. Warto też pamiętać, że ustawiamy je po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami. Kieliszki trzymamy za nóżkę.

Do wyboru do koloru

Do szampana stosujemy kieliszki zwane „fletami„. Są wąskie i wysokie, przypominają kształtem tulipana. Kieliszki napełniamy do 3/4 wysokości. Warto od tym pamiętać, ponieważ w pozostałych przypadkach napełniamy winem połowę kieliszka. Szampan powinien stać w wiaderku z lodem.

Wina czerwone lubią duże kieliszki ze smukłą, długą nóżką. Dlaczego taki wybór?  Duża powierzchnia styku wina z powietrzem uwalnia wtedy aromat. Również dlatego, że opary alkoholu, którego w czerwonych winach jest więcej niż w białych, nie zaznaczały się zbyt mocno w nosie. W kieliszkach do wina czerwonego możemy podać wino białe. Napełniamy je do 3/4 kieliszka.

Mała czasza i krótka nóżka charakteryzuje kieliszek do wina białego. Koneserzy wybrali taki typ naczynia ponieważ, wina te nie potrzebują dużej powierzchni kontaktu z powietrzem aby rozwinąć aromat, zbyt szeroki mógłby sprawić, że delikatny aromat stanie się niewyczuwalny.

kieliszki

Kieliszków do wina jest

tak wiele, ile kolorów ma tęcza. Jeżeli nie mamy miejsca ani odpowiedniej ilości pieniędzy na zakup każdego z nich, na rynku pojawiły się uniwersalne kieliszki. Jednak warto zastanowić się czy nie lepiej zainwestować w smak i jakość naszej ludzkiej ambrozji?

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress