W kuchni indyjskiej królują przyprawy. Popularne mieszanki występujące w różnych odmianach noszą nazwę masala. Niekiedy trudno dostać je w polskich sklepach. Ale składniki na samodzielnie wykonane masale już łatwiej.
Curry
Curry to najpopularniejsza z indyjskich mieszanek. Można ją bez większych problemów dostać w Polsce, ale można też zrobić ją samemu. Oto przepis:
¼ łyżki zielonego pieprzu
¼ łyżki czarnego pieprzu
½ łyżki ostrej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka kozieradki
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kurkumy
Garam masala
Garam masala również bardzo często służy do przyprawiania potraw w Indiach. Aby ją przygotować potrzeba:
¼ łyżki zielonego pieprzu
¼ łyżki białego pieprzu
½ łyżki kardamonu
¾ filiżanki kminku
¼ filiżanki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka nasion sezamu
2 łyżki ziaren gorczycy
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta nitek szafranu
Wszystkie przyprawy należy uprażyć chwilę na patelni, a po ostygnięciu drobno zmielić.
Tandoori masala
Tandoori masala świetnie nadaje się na marynatę do bardzo ostrego i aromatycznego kurczaka tandoori. Należy wymieszać ze sobą:
1 łyżeczkę granulowanego czosnku
1 łyżeczkę mielonego imbiru
1 łyżeczkę mielonych goździków
1 łyżeczkę cynamonu
1 łyżeczkę mielonego czarnego kardamonu
1 łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę kozieradki
1 łyżeczkę czarnego pieprzu
1 ½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Przyprawy i ich mieszanki to baza indyjskiej kuchni. W zależności od regionu skład masal trochę się różni. I my
możemy eksperymentować w kuchni i nadawać raz ostry, a raz słodki smak przyprawowym kompilacjom.