Pomimo tego, że czas płynie na bardzo szybko, a pokolenia ludzi zmieniają się czasem nie do poznania, pewne utarte zwyczaje pozostają w nas na wieki. Podobnie jest zresztą z etykietą, która obowiązuje nas w różnych sytuacjach, miejscach oraz obrządkach.

Etykieta przy stole, stanowi w tej kwestii priorytet. O tym, jak odpowiednio zachować się przy stole powinien bowiem wiedzieć każdy. Bez względu na wiek oraz pochodzenie.

Savoir vivre przy stole, czyli?

O dobrym zachowaniu przy stole pisano już w pierwszych działach polskich i zagranicznych pisarzy. O czym zatem należy pamiętać by uchronić się przed złą opinią?

Zacznijmy od prawidłowej pozycji siedzenia przy stole. Po pierwsze powinniśmy dosunąć krzesło do stołu, dosyć mocno, ale nie na tyle, by dotykać go bezpośrednio piersiami.

Niedopuszczalne jest również opieranie się na łokciach, trzymanie telefonu komórkowego przy talerzu oraz przy filiżankach np. do cappuccino lub przewracanie włosami po stole.

Co z serwetką?

Kiedy widzimy ją na stole, nigdy nie wiemy, czy położyć ją na kolana, zawiesić przy szyi, czy pozostawić na stole. Zasada jest właściwie jedna. Jeśli nasza serweta jest wykonana z materiału powinniśmy położyć ją na kolanach, jeśli natomiast jest to zwykła papierowa serwetka spokojnie może pozostać na stole i posłużyć do wytarcia kącików ust tuż po posiłku.

Zabawa ze sztućcami…

Będąc w restauracji zawsze mamy ten sam problem…Sztućców jest dużo, a my kompletnie nie wiemy, który i do czego służy. Otóż sprawa jest dosyć prosta. Sztućce są zazwyczaj ułożone w kolejności posiłków jakie zostaną nam podane, rozpoczynając od zewnętrznej strony.

Jeśli zakończymy spożywanie danego posiłku, sztućce powinny zostać przez nas położone z boku talerza w poprzek, bardzo blisko siebie.

Co z potrawą, która nam nie smakuje?

Najlepiej dyskretnie przesunąć potrawę na bok talerza, tak by nie sprawić nikomu przykrości. Z pewnością powinniśmy wystrzegać się głośnego wyrażania swojej niepochlebnej opinii o podanym przez gospodarza daniu.

Pamiętajmy, nawet jeśli akurat jesteśmy na diecie powinniśmy także pokusić na wypróbowanie serwowanych nam potraw. Wcale nie musimy zjadać całej porcji, grunt w tym by wypróbować jej choć odrobinę.

Jeśli masz ochotę na skosztowanie potrawy, która jest od Ciebie dosyć daleko oddalona nie oznacza to wcale tego, że musimy wstawać od stołu. Lepszym wyjściem jest po prostu poproszenie sąsiada o pomoc w podaniu potrawy.

Podczas kolacji pamiętajmy także by nie przesadzać z ilością jedzenia jaką nakładamy sobie na talerz. Lepiej nakładać kilka razy jedzenie, ale w mniejszych porcjach.

Podobnie z alkoholem. Nie nalewajmy wina do całej objętości kielicha, ani wódki do szklanki. Umiar jest w tym wypadku najlepszą wizytówką naszego dobrego wychowania.

Etykieta przy stole daje świadectwo nie tylko o tym, jak my jesteśmy wychowani, ale również o naszych rodzicach i zasadach jakie wynieśliśmy z naszego domu. Jeśli zatem nie chcemy zostać uznani za ludzi wywodzących się ze złego środowiska, powinniśmy bezwzględnie przestrzegać najważniejsze z nich.

Zasady etykiety obowiązują każdego, nie ma zatem znaczenia skąd pochodzimy, ani ile lat mamy. Weźmy do pod uwagę zawsze wtedy, kiedy zasiadamy do wspólnego stołu.

współne posiłki