Użyteczne mrożonki

09.10.2012 by

Użyteczne mrożonki

Niestety, sezon na świeże warzywa i owoce powoli dobiega już końca. Czas pobuszować nie w warzywniaku, lecz sklepowej zamrażarce, poszukując w niej mrożonek. Niejedna pani domu nie potrafi się już obejść bez łatwo dostępnych (a także tańszych niż te świeże) produktów mrożonych.

Zwykle uważamy, że mrożone warzywa są jakieś takie… wybrakowane. Tymczasem są one bogate w składniki mineralne i witaminy, a nawet czasem zdrowsze niż warzywa, które przez bliżej nieokreślony czas leżały na sklepowych półkach (i często są pełne konserwantów). Warto też wiedzieć, że normy dotyczące produkcji mrożonej żywności są bardzo surowe, a sama żywność pochodzi z najlepszych plantacji.

No dobrze, ale jak się właściwie produkujemrożonki

? Najpierw wybiera się dorodne warzywa czy owoce, które dokładnie się myje i kroi na mniejsze części. Jednak zanim warzywa zostaną zamrożone, są zanurzane we wrzątku na ok. 2–3 minuty. Taka „kąpiel” ma głównie na celu zabicie bakterii (a także wpływa na podtrzymaniu trwałości smaku i zapachu). Na koniec zapakowane jedzenie umieszcza się w pomieszczeniu, do którego wpuszcza się lodowate powietrze.

Dzięki mrożonkom oszczędzamy czas (zamiast kupować warzywa oddzielnie, możemy się zdecydować na konkretną mieszankę warzywną). Przydają się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy „pomysłu na obiad” (a nim najdzie nas wena istnieje realne ryzyko, że zagłodzimy czekających na popołudniowy posiłek członków rodziny) lub gdy wpadają niezapowiedziani goście. Nie wymagają też one tak długiego gotowania jak ich świeże odpowiedniki.

Zanim sięgniemy jednak po mrożonki upewnijmy się, że kupujemy te naprawdę dobrej jakości, od sprawdzonych producentów (warzywa nie mogą być np. zbrylone). Zwróćmy uwagę na to, czy kupujemy same mrożone warzywa, czy też warzywa z dodatkowymi składnikami (w przypadku których zawartość paczki nie jest już tak naturalna), takich jak np. tłusty sos. Dlatego najlepiej kupujmy warzywa bez dodatków, które doprawimy w domu sami.

Przechowujmy mrożoną żywność w odpowiednich warunkach (przyda się dobra zamrażarka) oraz pamiętajmy, że po rozmrożeniu nie można jedzenia ponownie zamrażać!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress