Jeśli chcecie nieco urozmaicić Waszą kuchnię i spróbować czegoś nowego, co będzie jednocześnie zdrowe i pyszne – to jesteście w odpowiednim miejscu. Dzisiaj podpowiemy Wam, jak zrobić curry w tajskim stylu. To doskonała potrawa również dla wszystkich tych , którzy nie mają zbyt wiele czasu – curry można przyrządzić w pół godziny.
Potrawa ta cechuje się niesamowitą aromatycznością i niepowtarzalnym smakiem. Dzięki zawartym w niej składnikom, takim jak imbir, liście kaffiru i mleczko kokosowe, będzie stanowiła egzotyczną odskocznię od tradycyjnych potraw, które jadacie na co dzień.
Czego potrzebujesz?
Do zrobienia tajskiego curry potrzebnych jest kilka produktów, które mogą być niedostępne w większości sklepów. Dostaniesz je jednak prawie w każdych Delikatesach, czy to Społemowych, czy w innych tego typu supermarketach oraz specjalistycznych sklepikach, oferujących produkty z kuchni świata. Łatwą i wygodną formą jest także zakupienie takich artykułów w Internecie, np. na tej stronie – http://www.nokaut.pl/kuchnie-swiata/, gdzie znajdziesz naprawdę ich bogaty zbiór, a dodatkowo będziesz miał szansę, by porównać ceny. Najważniejsze składniki to:
-
tajska pasta curry (zielona, żółta lub czerwona) – możesz zrobić ją też sam
-
mleczko kokosowe
-
liście kaffiru
-
imbir
-
świeże liście kolendry
-
ryż jaśminowy (możesz go zastąpić ryżem basmati)
-
krewetki (opcjonalnie)
-
olej kokosowy (opcjonalnie)
-
wok lub głęboka patelnia
Jak to się robi?
-
Kluczowym składnikiem jest pasta curry i mleko kokosowe. W małym rondelku rozpuść łyżeczkę oleju i podsmaż na nim lekko łyżkę pasty z łyżką mleka kokosowego. Kiedy mieszanka ta zrobi się jednolita i zacznie bulgotać dolej resztę mleka kokosowego z puszki i zagotuj, a potem utrzymuj w stanie lekkiego zagotowania.
-
W woku podsmaż ulubione warzywa (najlepiej pasuje cebula, cukinia, bakłażan, papryka, marchewka i pieczarka) oraz mięso, jeśli masz na nie ochotę. Dodaj liści kaffiru, imbir, czosnek i ewentualnie papryczkę chilli, jeżeli chcesz by potrawa była ostrzejsza. Dodaj krewetki – również opcjonalnie. Podduś wszystko we własnym sosie. Kiedy wszystko będzie praktycznie gotowe do spożycia dolej wcześniej przyrządzonej mieszkanki mleka kokosowego z pastą i potrzymaj jeszcze parę minut na ogniu, mieszając co jakiś czas.
-
Na koniec posyp poszatkowaną kolendrą. Podawaj z ryżem.
Smacznego!