O zasadach zachowania się przy stole powinien wiedzieć każdy. Niestety złe obyczaje mogą zepsuć nawet najpyszniejszą kolację przygotowaną z całą pieczołowitością

przez panią domu. Wówczas wszystkie przygotowania idą na marne.

Pamiętajmy najważniejsza jest atmosfera. Jeśli nasi goście będą skrępowani i

zawstydzeni nie uznają naszej kolacji za udaną. Same dania oczywiście również są ważne, zwłaszcza jeśli zapraszamy kustoszy potraw. Warto jednak postawić na prostotę ich kosztowania. Nie powinniśmy zawstydzać gości tym, że np. nie będą wiedzieli jak je jeść. Oczywiście teoretycznie nie jest niczym złym, że nie do końca orientujemy się jak jeść małże, czy ślimaki.

Poza tym, jeśli zapraszamy na kolację

kogoś kto kategorycznie nie je mięsa to nie stawiajmy na faszerowaną kaczkę! Może uda nam się wybrać jakąś ciekawą alternatywę bezmięsną?

Podczas zapraszania ustalmy jedną godzinę dla wszystkich. Przy typowo kolacyjnych spotkaniach na spóźnialskich wypada poczekać do pół godziny, po upływie tego czasu zasiadamy do stołu.

Pierwsza zasada! My jako gospodarze nie zasiadamy pierwsi do stołu. Wręcz przeciwnie czekamy, aż nasi goście zajmą wybrane miejsca. Siadamy dopiero wtedy, gdy wszyscy wygodnie

zasiądą do stołu.

Według dobrych manier potrawy powinno się podawać zawsze z lewej strony osoby siedzącej. Jeśli natomiast chodzi o zupy i napoje, czy to zimne, czy gorące zasada ta jest wręcz odwrotna. Podajemy je po prawej stronie.

Co z tą serwetką? Nigdy nie wiemy czy położyć ją na kolana, czy zostawić na stole. Na kolana kładziemy serwetkę płócienną, papierową pozostawiamy na stole. Ogólnie serwetkę przy ozdabianiu stołu powinniśmy umieścić albo na czystym talerzu albo po lewej stronie zastawy.

622638_light_the_candles___

Widelce, łyżeczki.. Sztućce podczas jedzenia posiłku krzyżujemy na talerzu. Oznacza to, że jeszcze nie skończyliśmy jeść. Po skończonej

kolacji odkładamy sztućce równolegle na talerzu delikatnie z ukosa. Należy pamiętać szczególnie o tym, aby sztućce pod żadnym pozorem nie znalazły się na stole. Nie tylko pobrudzą materiał, ale i wskażą na brak naszego wychowania. Po kolacji możemy zaproponować gościom lampkę wina, oczywiście pamiętając o odpowiednim dopasowaniu kieliszków wyższych do wina białego i niższych do czerwonego.

Dodatkowo pamiętajmy o szklankach do wody.

Na szczególne kolacje organizowane dla gości warto wykorzystać luksusową zastawę. Goście poczują się lepiej jeśli zadbamy o odpowiedni wystrój stołu. A całą kolację na pewną umili dekoracja stołu w formie świec, czy innych kolorowych bibelotów.