Alkohol na imprezie

14.12.2012 by

Alkohol na imprezie


Podczas impres zakrapianych alkoholem bardzo często mamy odwieczny problem z tym, kto właściwie powinien wznosić toast czy dolewać trunku do kielichów?

Sprawa jest bardzo prosta. Jeśli kolacja odbywa się typowo u danego gospodarza, to do jego kompetencji należy zajęcie się napojami.
Jeśli trudno jest wyodrębnić taka osobę to oczywiście wszystkim powinni się po prostu zająć mężczyźni. Nie mogą doprowadzić do takiej sytuacji, że to kobieta sama nalewa sobie alkohol.

Co ciekawe jeśli przy stole zasiadają sami mężczyźni o pełne kieliszki powinien zadbać najmłodszy z gości.

Kiedy dolewamy alkoholu? Tylko wówczas, gdy dana szklanka, czy kieliszek jest już zupełnie pusta. Niedopuszczalne jest dolewanie kolejnej porcji alkoholu do drinka lub dolewanie wódki do nie do końca opróżnionego kieliszka.
Toasty to trudna sprawa. Na dobrym przyjęciu nie może się jednak obyć beż wypicia za czyjeś zdrowie. Pamiętajmy jednak, aby nie wznosić toastu podczas dań głównych. Ważne, aby toast był krótki i konkretny.

Wino podajemy w kieliszkach w kształcie tulipana. Kieliszki do wina powinny być napełnione tylko w jednej trzeciej objętości. Wina nalewamy zawsze na stojąco, do kieliszka, który znajduje się na stole. Pamiętajmy jednak, aby nie dotykać butelką o krawędź kielicha.

Wino w odróżnieniu od wódki nie pijemy jednym tchem, ale powolnymi łyczkami, degustując się jego smakiem.

Bez względu na rodzaj alkoholu powinien on być podawany zawsze w odpowiedniej temperaturze. Wódka powinna być zmrożona, a wino podawane w temperaturze pokojowej.
Pamiętajmy, aby w naszym menu nie zabrakło oprócz alkoholi napojów bezalkoholowych. Nie wszyscy bowiem mogą mieć ochotę na procenty.

Alkohol bez wątpliwości poprawia stosunki pomiędzy wszystkimi gośćmi na przyjęciach i spotkaniach. Szczególnie jeśli nie wszyscy zaproszeni się znają. Znacznie łatwiej jest na wówczas wszystkich ze sobą poznać i nieco ocieplić stosunki.

beaujolais
Napoje na przyjęciu są tak samo ważne jak serwowane posiłki. Nie należy lekceważyć ich podania i zadbać o ich jakość.
Wreszcie najważniejsze! Nie podawajmy zaproszonym alkoholu z niesprawdzonego źródła, którego nigdy wcześniej nie próbowaliśmy. Nigdy nie wiadomo co może wyniknąć z jego spożycia. Chyba najgorszym ze scenariuszy będzie sytuacja, gdy ktoś się po prostu nim zatruje.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress