p style=”text-align: justify;”>Pusta lodówka jest zmorą nie tylko studentów, może dopaść każdego z nas. Co zrobić, jeśli nie mamy ani zbyt wielu składników, nie mamy pomysłu i wiary w to, że możemy zjeść jeszcze coś sensownego, że możemy zjeść cokolwiek. Niekoniecznie musimy się poddać i umrzeć z głodu, zróbmy coś z niczego!

Załóżmy najczarniejszy scenariusz : jest niedziela rano, na dodatek święto bądź dzień po końcu świata, czyli wszystkie sklepy są pozamykane.

Bardziej możliwa jest jednak opcja niedzielna, w której nie chce nam się ruszyć do sklepu. W lodówce zostało nam 5 jajek, a w chlebaku czerstwy chleb sprzed 3 dni – zachodzicie w głowę, co z tym zrobić, tymczasem przepis na pyszne śniadanie jest prosty. Co najważniejsze, nie koniecznie musimy przepadać za jajkiem i za czerstwym chlebem również, co jest akurat w większości przypadków uzasadnione, ponieważ człowiek, nie koń.

Co dalej?

Przede wszystkim potrzebujemy miski, do której brutalnie rozbijemy jajka i wszystkie w niej wymieszamy. Do tego szybkiego mixu możemy dodać nieco soli, nieco magii i nieco bazylii, ale przecież zakładamy mniej optymistyczną wersję, więc pomijamy w szczególności to ostatnie. Wszystko jeszcze raz mieszamy i kolejno zamaczamy w misce pojedyncze kromki starego

chleba, którego „starość” jest w tym wypadku dużym plusem, ponieważ odpowiednio przysmażone na patelni są znakomite.

Jeśli mamy taką możliwość, używamy dużej patelni, na której zmieści się co najmniej kilka kromek. Naczynie możemy delikatnie podrasować margaryną, bądź olejem – jeśli nie mamy także tego, na możliwie najmniejszym ogniu powinno nam się

to „upiec”. Po zamoczeniu kromki w jajku, dajemy ją wprost na gorącą patelnię, czekamy chwilę, obracamy na drugą stronę i wyciągamy na talerz.

Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, ani nie chcecie spróbować,

nie będziecie wiedzieć, co dobre. Przepis jest banalny, przygotowanie zajmuje drobną chwileczkę, a śniadanko może wypaść wybornie!

żółtko do zapiekanek

żółtko do zapiekanek

Zapiekanki w jajku

Skład:
– kilka jajek

– sól

– pieczywo (najlepiej stare)

Czas przygotowania:

8 minut