Zakręcone rollsy

03.01.2013 by

Zakręcone rollsy

Każdy z nas wie jak smakuje tortilla. Nic tak nie nadaje się na obiad jak pszenna tortilla z  kurczakiem i warzywami. Pełna witamin, sycąca, a zarazem tania i ekspresowa w przygotowaniu. Znamy również smak naleśnika. Mąka, jaja, woda, mleko, szczypta proszku do pieczenia, dwa obroty mikserem, smażymy na patelni i voila – tradycyjny naleśnik gotowy. Zazwyczaj serwujemy go na słodko. Biały ser, drzem, bita śmietana. Czasem nawet polany mleczną czekoladą, a w środku owocowe szaleństwo – banan, brzoskwinia, truskawka.  Niebo w ustach. Co się
stanie, gdy zmiksujemy te dwa dania? Co stworzymy po połączeniu puszystego, delikatnego naleśnika i zamiast słodkości dodamy soczystego kurczaka z warzywami? Powstaną wtedy zakręcone rollsy!

Bomba witaminowa

Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki? To nic trudnego. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, proszek do pieczenia. Dobrze jeśli mamy w domu wodę gazowaną. Jeśli tak, to śmiało wlewamy do miski. To właśnie ten tajemniczy składnik, dzięki któremu ciasto podczas smażenia nabiera puszystości. Po zrobieniu naleśników, przystępujemy do kurczaka. Piersi doprawiamy według własnych upodobań smakowych, możemy delikatnie obtoczyć w mące i smażymy na oliwie.

Zawijanie

Gotowe naleśniki układamy na talerzu i przystępujemy do zawijania. Smarujemy sosem śmietanowo-ziołowym lub musztardą, kładziemy szpinak, plaster sera i warzywa, na jakie tylko mamy ochotę – pomidor, ogórek, rzodkiewka.
Jak smakuje to szalone połączenie? Sprawdź sam.nalesnik

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress