Lato to pora roku gdy jak nigdy mamy apetyt na życie i brak apetytu na jedzenie. Schabowy z ziemniakami odchodzi do lamusa, a my najchętniej jedlibyśmy na obiad lody i popijali je wodą z kostkami lodu. W trosce o zbilansowaną dietę naszych czytelników, poniżej prezentujemy alternatywę – kilka pożywnych i lekkostrawnych potraw w sam raz na upalne dni.
Zupy
Świecą w lecie prawdziwe triumfy. Są łatwe do przygotowania, a po ich zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Wśród nich prawdziwym królem jest chłodnik, którego główne zalety to brak konieczności odgrzewania, długa przydatność do spożycia, niewielka ilość kalorii i duża różnorodność – możemy przygotować chłodnik jabłkowy, truskawkowy, gruszkowy… Do wyboru, do koloru.
Makarony
Makaron to podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej. Przez wielu uznawany jest za wielce kaloryczny, jednak tak naprawdę decyduje o tym to, z czym jest serwowany. W lecie unikajmy więc sosów i wykorzystujmy bogactwo warzyw, które mamy do dyspozycji. Szczególnie wart polecenia jest makaron z pomidorami i różnego rodzaju zapiekanki, do których możemy dodać praktycznie wszystko (brokuły, cukinie, szpinak…).
Naleśniki, placki ziemniaczane, pierożki
Oczywiście podawane z owocami! Warto przede wszystkim wykorzystać te sezonowe, takie jak truskawki, poziomki, wiśnie czy czereśnie. Łasuchy mogą pokusić się o dodatki w postaci bitej
śmietany i polew różnego rodzaju.
Smacznego! 🙂