Miniksiążka kucharska na lato: sery pleśniowe plus owoce z „kwaśną minką”

03.08.2015 by

Miniksiążka kucharska na lato: sery pleśniowe plus owoce z „kwaśną minką”

Lekko kwaśne, letnie owoce, najlepiej z własnej grządki, tworzą niezwykle smakowite kompozycje z serami pleśniowymi. Inspirujące nuty aromatyczne nawzajem uzupełniają się i przenikają. Jeśli raz spróbujesz nietuzinkowych połączeń – nie będziesz mógł sobie wyobrazić bez nich wakacyjnego stołu.

Sery pleśniowe z porzeczkowym rumieńcem

Jeśli nie obawiasz się kuchennych eksperymentów, a Twoi domownicy uwielbiają poznawać nowe smaki – to danie mile ich zaskoczy. Gdy masz ogród – nazrywaj soczystych porzeczek – jeżeli nie – konieczna okaże się wyprawa na pobliski targ. Pora na intrygujące, wakacyjne muffinki – z owocami i pleśniowym akcentem serów np. Castello. Potrawa przyda się w czasie wakacyjnych spotkań towarzyskich – z pewnością pozwoli Ci zabłysnąć.

Rozgrzej piekarnik i pokrój w niewielką kostkę ser z niebieską pleśnią, np. Castello Creamy Blue. Masło podgrzej w garnuszku – wsyp cukier i poczekaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Zostaw je na parapecie – niech wystygną. Następnie dodaj proszek do pieczenia, odrobinę soli, mąkę i skórkę z cytryny (wcześniej ją zetrzyj). Wymieszaj wszystko starannie i półpłynną masę nalewaj do niewielkich „muffinkowych” foremek. Na wierzch każdej babeczki połóż kawałek sera i posyp kwaskowatymi, pachnącymi porzeczkami. Piecz je w piekarniku przez pół godziny – aż nabiorą żywych rumieńców. Nim spróbujesz urzekających muffinek – z pewnością Twój zmysł powonienia zostanie oczarowany – letnie wonie porzeczek zjednoczą się z ostrzejszymi aromatami niebieskiej pleśni. A gdy skosztujesz babeczkę – rozkosz zmysłów obejmie też podniebienie. Właśnie tak smakują wakacje!

Winogronowo-serowe wariacje na upalny dzień

Kolejny, typowo letni owoc z „kwaśną minką” to, oczywiście, winogrona. Jeśli zestawisz je z ulubionym serem pleśniowym i wonnymi, świeżymi warzywami – zadowolisz każde, nawet najwytworniejsze, gusta. Przynieś do domu młody szpinak, pieczarki i rukolę. Przyda się też papryka marynowana w zalewie. Wszystkie składniki pokrój w cienkie paski lub plasterki – a owoce – na połowy. Przełóż je do półmiska i skrop obficie sokiem z cytryny. Smak serów, winogron i pachnących jarzyn możesz dodatkowo „podkręcić” – przygotuj smakowity sos sałatkowy. Z łatwością przyrządzisz go z octu winnego, oliwy i białego, wytrawnego wina. Sól morska i pieprz dopełnią całości. Posyp danie posiekanymi orzechami włoskimi i delektuj się smakiem – zaproś bliskich na posiłek.

Kwaśna minka jabłuszka i ostrzejsza – sera

Każdy smakosz uwielbia, gdy na jednym talerzu przenikają się aromaty: owoców, warzyw, serów pleśniowych i specjalnego sosu. Pobaw się smakiem i wonią – połącz słodycz z kwaskowatością, dodaj odrobinę słonej nuty i stwórz wyjątkową przekąskę na wakacyjny, nieco duszny i upalny, wieczór.

Świeży seler naciowy, banan i kwaskowate jabłuszka obierz, a następnie pokrój w kosteczkę. Skrop je sokiem z cytryny. Do półmiska włóż sałatę lodową, pozostałe warzywa i owoce oraz rodzynki i kawałki pleśniowego sera. Jeśli cenisz sobie zdecydowane smaki kulinarne – sięgnij po ser z niebieską pleśnią. Gdy Twoi bliscy przedkładają w kuchni subtelniejsze aromaty – wybierz produkty Castello z białą pleśnią. Pora na sos, który nada ton daniu i idealnie zharmonizuje z serowymi nutami. Połącz majonez, jogurt – przypraw je solą i pieprzem. Polej dressingiem sałatkę i posyp wonnymi, prażonymi migdałami.

Nietuzinkowe dania, nadzwyczajne połączenia i kompozycje z pewnością wzbogacą krótkie, wakacyjne i – jakże miłe – spotkania. Dzięki pysznej i inspirującej kuchni żadnemu smakoszowi nie grozi kwaśna minka – ale pełna radość i przyjemność z poznawania nowych, niespotykanych smaków.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress