Jeszcze kilkanaście lat temu kuchenka mikrofalowa była w Polsce swego rodzaju nowością, którą każdy chciał mieć w swoim domu. Obecnie stała się właściwie standardem – trudno nam wyobrazić sobie funkcjonalną kuchnię bez możliwości podgrzania w niej różnych potraw. Czy wiemy jednak, czym kierować się przy wyborze tego urządzenia?
Jak działa mikrofalówka?
Zasada działania kuchenki mikrofalowej, jak nazwa wskazuje, oparta jest o mikrofale, które wprawiają cząstki wody znajdujące się w potrawie, w drgania rotacyjne. Energia tych drgających cząsteczek wody, przekazywana jest cząsteczkom potrawy, co powoduje podgrzewanie. Wynalazcą kuchenki mikrofalowej jest Percy Spencer, a pierwsza kuchenka do komercyjnego użytku, powstała w 1947 roku w Radarange.
Wolnostojąca czy do zabudowy?
Na początku musimy zastanowić się, czy interesuje nas kuchenka mikrofalowa wolnostojąca czy do zabudowy.
Mikrofalówka wolnostojąca
To rozwiązanie sprawdzi się, jeżeli chcemy dokupić ją i wstawić do już urządzonego wnętrza. Musimy liczyć się z tym, że konieczne będzie wygospodarowanie nieco dodatkowej przestrzeni. Zaletą jest niższa cena i łatwość w przestawieniu.
Mikrofalówka do zabudowy
Będąc na etapie aranżowania i urządzania kuchni, możemy zastanowić się nad modelem do zabudowy. Jest to rozwiązanie trochę droższe, jednak zapewnia spójny, elegancki i nowoczesny wystrój całego wnętrza, a także oszczędza miejsce na blacie.
Opcje dostępne w kuchenkach mikrofalowych
Na rynku znajdziemy wiele modeli kuchenek, różniących się między innymi dostępnymi opcjami. Przyjrzyjmy się, jaki mamy wybór opcji:
Podgrzewanie
To podstawowa i najczęściej używana funkcja w każdej mikrofalówce. W 1 minutę możemy podgrzać kawę (sprawdź, czy nie jest za mocno podgrzana zaraz po wyjęciu z mikrofalówki), a w 2 minuty, podgrzejemy sobie obiad.
Opiekanie na chrupko
To bardzo ciekawa opcja dla przeciwników „gumowatych dań”. Często spotykamy się z tym problemem, zwłaszcza gdy oczekujemy chrupiącego jedzenia (np. podgrzewanie chleba). Opiekanie na chrupko, to rodzaj podgrzewania potrawy, z dodatkową funkcją chrupkości. Opcję tą mają np. niektóre modele mikrofalówek Samsunga.
Grill
Grillowanie w mikrofalówce jest często używaną opcją. Odbywa się za pomocą pręta grillowego umieszczonego w górnej częsci grilla. Ciepło jest tam wytwarzane i odbijane od ścianek grilla, co powoduje równomierne rozprowadzanie ciepła. Grillowanie odbywa się za pomocą rusztu dołączonego do mikrofalówki.
Gotowanie na parze
To funkcja którą pokochają wszyscy miłośnicy zdrowego gotowania. Gotowanie na parze polega na umieszczeniu w mikrofalówce specjalnego pojemnika, podzielonego na dwie części. W dolnej wlewamy wodę, a w górnej umieszczamy produkty do gotowania. Jest to po prostu parowar. Mikrofalówki z tą funkcją mają też program równomiernego podgrzewania posiłków, w związku z tym, produkty nie muszą być podobnej wielkości. Takie dania nie tracą wilgoci, są soczyste, a także zachowują swoje wartości odżywcze.
Termoobieg
Jest to znana funkcja z piekarników. Za pomocą wbudowanego wentylatora, wprowadzamy gorące powietrze w ruch, dzięki czemu szybciej przygotujemy potrawy. Dodatkowo takie potrawy są smaczniejsze, ponieważ skracamy czas obróbki terminczej, a w efekcie danie jest mniej spieczone i bardziej chrupiące, a w środku soczyste.
Rozmrażanie
Wyjmujesz jedzenie z zamrażarki i zastanawiasz się jak je najszybciej rozmrozić? Z pomocą przychodzi funkcja rozmrażania. Polega ona na delikatnym ogrzewaniu potrawy (ok. 200W). Największym wyzwaniem jest zamrożony środek produktu, w czasie gdy wierzchnia warstwa zaczyna się gotować. Producenci i na to znaleźli sposób. Mikrofalówka łączy program rozmrażania z oczekiwaniem – wtedy mikrofala nie podgrzewa produktu, dając mu czas na rozmrożenie się w środku.
Zmiękczanie
Funkcja zmiękczania przyda się przy takich produktach jak czerstwy chleb – jeśli chcesz aby odzyskał on swoją sprężystość, nic prostszego, zastosuj opcję zmiękczania. Możesz także zmiękczyć np. niedojrzałe cytrusy, dzięki czemu łatwo wyciśniesz z nich cały sok.
Sterowanie mikrofalówki
Mamy 3 rodzaje sterowania mikrofalówki:
Mechaniczne
To najprostsze sterowanie, coraz rzadziej dostępne na rynku. Mamy tu do czynienia (najczęściej) z dwoma pokrętłami. Jednym ustawiamy temperaturę grzania, a drugim czas obróbki termicznej. Jest ono bardzo proste i intuicyjne. Takie mikrofalówki mają jednak bardzo ograniczoną funkcjonalność (zazwyczaj tylko podgrzewanie i rozmrażanie).
Elektroniczne
To najpopularniejszy typ kuchenek. Charakteryzuje się mnogością funkcji, tak jak wyżej wspomniane gotowanie na parze czy też termoobieg. Elektronicznie sterowane mikrofalówki są wielofunkcyjne (często pozwalają zrezygnować z innych urządzeń w kuchni), co pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni, jednak idzie za tym dużo wyższa cena.
Sensorowe
Tzw. inteligentne sterowanie. Kuchenki sensorowe wyposażone są w czujniki, dzięki czemu same dobierają najlepszy program pracy. W praktyce wystarczy wcisnąć jeden przycisk, a resztę zrobi za Ciebie kuchenka. Jest to ciekawa opcja dla zapracowanych, jednak za wygodę trzeba zapłacić – są to najdroższe kuchenki.
Rodzaj grilla
W kuchenkach mikrofalowcyh możemy wyróżnić dwa rodzaje zastosowanego grilla. Pierwszy (zwykły) to spirala grzejna, umieszczona w górnej części urządzenia. Drugi (kwarcowy) to lampy kwarcowe rozmieszczone w mikrofalówce. Ich zaletą jest energooszczędność (pobierają mniej energii niż zwykły grill), a także szybciej się nagrzewają, co w efekcie przyspiesza proces grillowania.
Pojemność – kluczowy parametr
Przy wyborze kuchenki mikrofalowej bardzo ważnym parametrem jest jej pojemność. Różnice są naprawdę spore, ponieważ najmniejsze modele mają pojemność rzędu 15 litrów, a największe – nawet 40 litrów; standardem jest ok. 20 litrów. Pamiętajmy, że w przypadku dużej rodziny i chęci podgrzania większych porcji lub kilku porcji jednocześnie, mała mikrofalówka okaże się niewystarczająca. Większe modele sprawdzą się też, jeżeli planujemy przyrządzanie w mikrofali różnych potraw. Uwaga: nie zapominajmy, że pojemność kuchenki mikrofalowej przekłada się na jej wymiary! Dlatego warto dobrze przemyśleć zakup – porównajmy między sobą dokładnie poszczególne modele.
Moc mikrofal
W przypadku kuchenki mikrofalowej ważnym parametrem jest maksymalna moc, wynosząca zwykle od 700 do 1000 W; jeśli zależy nam na szybkim podgrzewaniu potraw lub planujemy ich przyrządzanie w tym urządzeniu, wybierzmy model o wyższej mocy.
Otwieranie drzwi
Mamy 2 podstawowe rodzaje otwierania drzwiczek w mikrofalówce. Mogą być one otwierane do boku, lub do dołu. W kuchenkach wolnostojących, najczęściej jest to opcja „do boku”, ponieważ rzadko kiedy kuchenka stoi na krawędzi blatu. W przypadku kuchenek mikrofalowych do zabudowy, stosuje się też otwieranie „piekarnikowe” czyli do dołu.
Mity na temat kuchenek mikrofalowych
Przez lata narosło wiele mitów dotyczących mikrofalówek. Najpopularniejszym twierdzeniem jest to, że dania z kuchenki mikrofalowej tracą wartości odżywcze i są niezdrowe. Efekt ten ma być spowodowany użyciem mikrofal. Jednak jest to błędne myślenie. Dzięki krótkiemu czasowi obróbki termicznej, danie z mikrofali nie tracą wartości odżywczych, a na pewno mniej niż np. tradycyjne gotowanie. Jednak są takie produkty, które tracą wartości odżywcze po obróbce w kuchence. Jest to np. czosnek, który pod wpływem mikrofal traci związki, które są cenne w walce z rakiem. Podobnie jest z brokułami, które tacą więcej utleniaczy, niż przy zwykłym gotowaniu.
Jak gotować w mikrofalówce
Przygotowując dania w kuchence mikrofalowej, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które pozwolą nam cieszyć się smacznym i zdrowym jedzeniem:
Naczynie
Pamiętajmy o używaniu odpowiednich naczyń. Takich, które pozwalają na przechodzenie przez nie mikrofal. W mikrofalówce możemy używać naczyń szklanych, ceramicznych, porcelanowych lub stworzonych z tworzyw odpowiednich do mikrofali (oznaczenie na dnie naczynia). Nie używamy natomiast naczyń z miedzi, stali nierdzewnej i aluminium – powodują one wyładowania łukowe! Nie umieszczamy w kuchence także uszkodzonych, bądź wyszczerbionych naczyń.
Przykrycie dania
Warto przykrywać dania, jednak nie za pomocą folii aluminiowej. Dzięki temu potrawa się równomiernie podgrzeje i nie wyschnie. W tym celu możemy użyć odpowiedniego naczynia (patrz punkt wyżej „naczynia”) lub specjalnej folii do mikrofalówek.
Podgrzewanie potraw
Przed podgrzaniem potrawy, warto rozłożyć jedzenie równomiernie w naczyniu. W ten sposób wszystkie składniki będą miały zbliżoną temperaturę. Sosy, zupy itp. warto też mieszać od czasu do czasu.
Pamiętać należy o jeszcze jednej rzeczy: Nie wolno podgrzewać jajek w skorupce – może to doprowadzić do eksplozji jajka!
Kuchenka mikrofalowa stanowi dziś element podstawowego wyposażenia każdej kuchni. Jednak nie należy lekceważyć jej wyboru – jak widzicie, na rynku jest mnogość funkcji dostępnych w mikrofalówkach. Warto się dobrze zastanowić przed podjęciem decyzji.