Napój sarmaty. Charakterystyka białego wina.

16.02.2016 by

Napój sarmaty. Charakterystyka białego wina.

Wino białe to obok wina czerwonego zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj tego szlachetnego trunku. Potocznie białym winem określa się każde wino o jasnożółtej barwie, niezależnie od surowca użytego do jego wykonania. Należy jednak pamiętać, że prawdziwe wino produkuje się, jak sugeruje nazwa, z winogron odpowiednich szczepów.  Niskoprocentowe alkohole wytwarzane z jabłek, białych porzeczek czy agrestu poprawnie powinno nazywać się winami owocowymi.

Różne szczepy, różne smaki

Nazwa gatunku białego wina pochodzi od nazwy szczepu winogron, których użyto do jego produkcji. Znanych jest kilkadziesiąt gatunków winogron, każde z nich charakteryzuje się innym smakiem i właściwościami. Wiele krajów posiada własne, lokalne szczepy, jednak najpowszechniej spotykane wina wytwarzane są ze szczepów międzynarodowych, hodowanych w różnych miejscach globu. Oto kilka z nich:

  • Chardonnay – dla wielu to synonim białego wina. Wytwarza się z niego najlepsze francuskie białe trunki, takie jak Chablis oraz szampany. Smak trunku w dużej mierze zależy od ziemi, w której dojrzewały winorośle oraz rodzaju beczek, niektóre gatunki charakteryzują się świeżością i lekkością, inne są bardziej oleiste i gęste.
  • Sauvignon blanc – winogrona tego szczepu dają wina odznaczające się bardzo dużą delikatnością i lekkością, są kwaskowate i orzeźwiające. Z tego powodu najlepiej pić je, gdy są jeszcze młode, gdyż z wiekiem tracą swoje charakterystyczne cechy.
  • Pinont blanc – jeśli szukamy wina do owoców morza, to pinont blanc będzie idealnym wyborem. Trunki tego gatunku charakteryzują się bardzo wyraźnym maślano-orzechowym aromatem oraz stosunkowo niewielką zawartością alkoholu

Jak pić białe wino?

Aby w pełni docenić smak białego wina, należy pamiętać o kilku warunkach jego podawania, czyli o odpowiednim naczyniu i temperaturze. Do win białych korzystamy z wysokich, smukłych kieliszków, ich idealna temperatura mieści się w granicach od 8 do 10 stopni Celsjusza. Rodzaj wina powinien być uzależniony od tego, do czego je podajemy. Na ogół białe wina pije się w połączeniu z białymi mięsem, czyli drobiem i niektórymi rodzajami dziczyzny, rybami, owocami morza i zimnymi przekąskami. Gatunki wytrawne pobudzają apetyt, dlatego można je stosować jako aperitif, zaś słodkie bardzo dobrze pasują do deserów, ciast i owoców.

Chcesz dowiedzieć się więcej i białym winie? Szukasz wyśmienitych gatunków z całego świata? Odwiedź Dwór Chotynia – funkcjonująca w nim Winoteka, prowadzona przez konesera Janusza Cybulskiego, to miejsce, które powinien znać każdy miłośnik najszlachetniejszych trunków.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress