Wędliny na ladach sklepowych wyglądają apetycznie głównie ze względu na sztuczne barwniki i utrwalacze. Szczegółowa analiza składu wyrobów mięsnych może przyprawić o zawrót głowy: azotany, azotyny, fosforany i benzoesany to tylko kilka przykładów substancji, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Dodatkowo zasadne pozostaje pytanie o ilość mięsa w mięsie. Czasami nawet połowę składu wędliny stanowią wypełniacze – woda, karageny i białka roślinne. Jeśli nie ufasz producentom wyrobów mięsnych, a zależy Ci na jakościowej i zdrowej szynce, weź sprawy w swoje ręce. Pomoże Ci w tym szynkowar.
Czym jest szynkowar?
Szynkowar służy do przygotowywania przetworów mięsnych w domowych warunkach. Urządzenie składa się z trzech części: głównego pojemnika, pokrywki ze sprężyną oraz płyty dociskowej. Na pierwszy rzut oka przypomina podłużny metalowy garnek o okrągłej podstawie, choć czasami spotykane są również modele w kształcie sześcianu.
Ceny szynkowaru są zróżnicowane i zależą od wielkości, materiału wykonania i elementów składających się na zestaw. Dobry sprzęt kupisz już za kilkadziesiąt złotych, nie jest to zatem bardzo duży wydatek.
Zastosowanie
Szynki, rolady, mielonki, pasztety, salcesony – to tylko część produktów, które przygotujesz przy pomocy szynkowaru. W przeciwieństwie do większości produktów ze sklepu, Twoje wyroby będą wolne od sztucznych barwników i konserwantów, a zatem dużo zdrowsze.
Dodatkowym plusem jest możliwość doprawienia wędlin zgodnie z własnym gustem. W końcu to Ty decydujesz o składnikach marynaty!
Sposób działania
Korzystanie z szynkowaru nie jest skomplikowane. Wystarczy zamarynowane mięso włożyć do urządzenia lub specjalnego woreczka, a następnie docisnąć je przy pomocy spirali. Czynność tę warto wykonać dzień przed parzeniem, a sprzęt wraz z zawartością pozostawić w lodówce na całą noc.
Parzenie domowych wędlin odbywa się w temperaturze 80-90°C. Do tego celu będzie Ci potrzebny podłużny garnek wypełniony wodą do wysokości ok. 4/5 urządzenia. Cały proces trwa zazwyczaj minimum 2-3 godziny, ale wszystko zależy oczywiście od ilości mięsa.
Szynkowar – na co zwrócić uwagę?
Jeśli masz dość przetworzonego jedzenia i planujesz rozpocząć domową produkcję wędlin, nie zwlekaj z zakupem szynkowaru. Wybór konkretnego modelu powinien być dobrze przemyślany. W tej części artykułu podpowiemy, jakie cechy urządzenia warto wziąć pod uwagę podczas wizyty w sklepie.
Pojemność
Przede wszystkim zastanów się, dla ilu osób będziesz przyrządzać swoje wyroby. Mniejsze szynkowary (o pojemności do 1 kg) będą idealne dla małej rodziny. Z kolei te największe (powyżej 3 kg) są doskonałe na szczególne okazje – święta, spotkania rodzinne i imprezy okolicznościowe.
Przed wyborem konkretnego modelu sprawdź, jakimi garnkami dysponujesz – to w końcu w nich umieścisz szynkowar. Pamiętaj, żeby zwrócić uwagę nie tylko na pojemność – równie istotne są wysokość i średnica.
Materiał wykonania
Większość szynkowarów jest wykonana ze stali nierdzewnej, aluminium lub tworzyw sztucznych. Najbardziej korzystna jest opcja pierwsza, głównie ze względu na trwałość i odporność na wysokie temperatury. Daje to gwarancję, że sprzęt będzie Ci służył latami. Dodatkowym plusem jest fakt, że stal nierdzewna, w przeciwieństwie do pozostałych materiałów, nadaje się do mycia w zmywarce.
Aluminium nieco ogranicza naszą kulinarną wyobraźnię – jest mniej odporne na wysokie temperatury i nie można w nim parzyć kwaśnych produktów.
Jeśli rozważasz zakup szynkowaru wykonanego z tworzyw sztucznych, koniecznie zwróć uwagę na to, czy urządzenie posiada odpowiednie atesty i nadaje się do cieplnej obróbki żywności. Pamiętaj jednak, że takie modele są najbardziej narażone na pęknięcia, a ich cena nie jest dużo niższa od szynkowarów wykonanych z innego materiału.
Szynkowar a typ kuchenki
Niezwykle istotną informacją jest to, czy szynkowar jest dostosowany do Twojego sprzętu kuchennego. Najlepiej zdecyduj się na model uniwersalny, dzięki któremu w bezpieczny sposób przygotujesz wędliny zarówno na kuchence gazowej, jak i płycie indukcyjnej czy elektrycznej.
A może… szynkowar z całym pakietem?
Niektórzy producenci mają w swojej ofercie całe komplety urządzeń i gadżetów przydatnych podczas parzenia wędlin. Dla Ciebie oznacza to dużą wygodę i pewność, że masz pod ręką wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania ulubionej szynki lub rolady.
W zestawie mogą znajdować się dodatkowo:
- garnki o dopasowanej do szynkowaru pojemności i wysokości,
- pokrywki z otworami odprowadzającymi nadmiar pary wodnej,
- termometr, dzięki któremu skontrolujesz temperaturę parzenia wędliny,
- woreczki, w których przygotujesz przetwory,
- koszyk (lub sitko).
Najbardziej kreatywni sprzedawcy uzupełniają szynkowarowe zestawy o specjalnie skomponowane mieszanki ziół czy nawet… książki kucharskie z przepisami na przetwory mięsne!
Czy warto korzystać z szynkowaru?
Jeśli lubisz wędliny i chcesz mieć pewność co do ich składu i jakości, zdecydowanie warto zdecydować się na szynkowar. Korzystanie z urządzenia wbrew pozorom nie jest trudne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Największym wyzwaniem jest kontrolowanie temperatury parzenia, ale dla efektu końcowego warto uzbroić się w cierpliwość.