Grillowanie nie musi zakończyć się wraz z sezonem grillowym. Najlepszym rozwiązaniem dla fanów tego rodzaju kulinariów, może okazać się zakup elektrycznego grilla do użytku domowego. Dzięki temu urządzeniu z pewnością uda się odtworzyć smak ulubionych potraw, bez konieczności wychodzenia z domu i marnowania czasu na rozpalenie brykietu bądź drewna. Poznaj rodzaje i funkcje grilli elektrycznych.

Rodzaje grilli elektrycznych

Rynek grilli elektrycznych jest bardzo rozbudowany. Urządzenia te rozróżnia się na podstawie ich przeznaczenia, funkcji i mocy. Główną domeną grilla elektrycznego jest łatwiejsza i bezpieczniejsza obsługa, niż w przypadku jego tradycyjnej wersji, możliwość przygotowania dań bez rozpalania brykietu, bądź drewna, które produkują sporą ilość dymu, a także szybkie nagrzewanie, co z pewnością pomaga zaoszczędzić czas podczas przygotowań do posiłku. Zanim dokona się zakupu, warto zorientować się wśród rodzajów sprzętu oferowanego przez producentów. Wyróżnia się cztery podstawowe grupy, według których można podzielić grille elektryczne. Pierwsza z nich to grille posiadające ruszt, umieszczony nad grzałkami. Wyglądem zbliżone są do tradycyjnych grilli węglowych. Charakteryzuje je duża powierzchnia grillowa, jednak wytapiający tłuszcz spływa z niej na rozgrzane grzałki, które następnie trudno doczyścić.

Comberki jagnięce z grilla

Kolejną grupę stanowią grille wyposażone w płytę grzewczą, przeważnie pokrytą powierzchnią o właściwościach nieprzywierających. Ociekający tłuszcz spływa do zbiorniczka lub zagłębień w płycie, a dzięki możliwości jej wyjęcia, czyszczenie nie stanowi problemu. Trzecia grupa to grille typu raclette – umożliwiające przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Posiadają główną płytę grillową oraz mniejsze patelnie, służące do przygotowania dodatków, serów lub zapiekanek. Tłuszcz, nie spływa na grzałkę, a do rynienek wydrążonych przy krawędziach płyty. Ostatnia grupa to grille zamykane, przypominające wyglądem opiekacz i wykorzystywane najczęściej do użytku domowego. Innym kryterium, według którego można podzielić grille jest ich wysokość. Wyróżnia się grille stojące i stołowe o mniejszych rozmiarach. Wśród poszukiwań, warto zwrócić uwagę na urządzenia posiadające składaną nóżkę, która umożliwia stworzenie konstrukcji ogrodowej podobnej do tej, którą posiada tradycyjny grill. Łatwość demontażu pozwala na sprawny powrót do formy kompaktowej, która może zająć miejsce na kuchennym blacie.

Grill typu Raclette

Decydując się na grill, który sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań lub większych imprez w przyjacielskim gronie, doskonałym pomysłem będzie wybór grilla typu Raclette. To niewątpliwie czarny koń wśród rynkowych pozycji, gdyż producenci odpowiednio zadbali o to, by zagospodarować całą powierzchnię urządzenia. Grill tego typu składa się najczęściej z płyty grillowej oraz mini patelni umieszczonych pod nią, co umożliwia przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Powierzchnia grzejna tego urządzenia często jest łączona i tym sposobem po jednej stronie grilla znajduje się płyta wykonana z kamienia, umożliwiająca grillowanie i odgrzewanie uprzednio usmażonych potraw. Z drugiej strony miejsce zajmuje powierzchnia teflonowa lub pokryta innym emaliowanym tworzywem, wyposażona w żeberka, a często także dwustronna z powierzchnią przeznaczoną do smażenia naleśników! Płyty są od siebie niezależne, więc można podnosić i ściągać je z grzałek w dowolnym momencie. Obie nawierzchnie sprawdzą się podczas smażenia beztłuszczowego, jednak jeśli ktoś preferuje smażenie tradycyjne, minusem będzie brak pojemnika na gromadzący się tłuszcz. W tym celu wydrążone są rowki przy krawędziach płyt, ale cechuje je mała pojemność. Mini patelnie świetnie sprawdzą się do zapiekania sera bądź wypieku zapiekanek.

Grill stołowy

Grill stołowy jest typem grilla zamykanego. Posiada pokrywę umożliwiającą dwustronne grillowanie lub wykonaną z hartowanego szkła, pozwalającą na utrzymanie odpowiedniej temperatury. Jego kompaktowy kształt sprawia, że świetnie sprawdzi się na małych powierzchniach, gdyż nie będzie zajmował dużo miejsca, jest więc typem idealnym do użytku domowego. Sprzęt ten wyróżnia także możliwość zdejmowania grillowych płyt, co z pewnością ułatwi ich czyszczenie. Powierzchnia grzejna wykonana jest przeważnie z tworzywa sztucznego, co przekłada się na niski koszt zakupu tego urządzenia.

Grill kontaktowy

Grill kontaktowy to urządzenie wykorzystujące technikę kontaktowego smażenia, bowiem wyposażone jest w dwie grzejne powierzchnie – górną i dolną, dzięki którym wysoka temperatura oddziałuje na przygotowywany produkt z dwóch stron. Urządzenie to cechuje wysoka moc grzewcza oraz solidna konstrukcja, gdyż płyty grzejne wykonane są najczęściej z żeliwa pokrytego powłoką umożliwiającą nieprzywierające grillowanie, a obudowa powstała ze stali nierdzewnej. Dostępne są grille kontaktowe o różnych rodzajach nawierzchni – gładkich oraz mieszanych, np. z ryflowaną stroną. Uzyskanie dużej temperatury w czasie smażenia pozwala na bardzo szybkie przygotowanie mięs i warzyw.

Grill ogrodowy

Elektryczny grill ogrodowy o otwartej lub zamykanej konstrukcji, wyglądem niezmiernie przypomina tradycyjny grill węglowy. Jest wysoki, osadzony na nóżce lub nawet kilku i zdecydowanie większy, niż grill stołowy, dzięki czemu posiada także większą powierzchnię grzewczą. Nadaje się do grillowania na wolnym powietrzu, w ogródku, balkonie lub działce pod warunkiem posiadania odpowiednio długiego przedłużacza. Do nóżek często są mocowane kółka, ułatwiające przemieszczanie, a niektóre modele wyglądem przypominają wózek, posiadający dodatkowo szafkę, w której można przechować pozostałe grillowe akcesoria. Ogrodowa specyfikacja nie wyklucza jego używania w domu, jednak zabierze dużo więcej miejsca. Elektryczny grill ogrodowy posiada duży ruszt umieszczony nad grzałkami oraz duży zakres temperatur.

Porównanie grilli ogrodowych; elektryczny vs węglowy

Ogrodowe grille węglowe służą najczęściej do wielokrotnego użytku, ale można wyróżnić także takie o przeznaczeniu jednorazowym. Jest duży wybór tradycyjnych modeli o małym i większym rozmiarze oraz różnych funkcjach. Wadą grillów węglowych jest fakt, że nie można użyć ich w pomieszczeniu, przez wzgląd na wydzielanie dymu, a korzystając z nich na balkonie lub tarasie można naprzykrzyć się sąsiadom. Determinuje to także porę ich użytkowania, wskazując głównie na wiosnę lub lato. Grillowanie tradycyjne zdecydowanie wymaga większego wkładu pracy. Należy natrudzić się by wzniecić żar, który będzie ogrzewał przygotowywane jedzenie, a proces ten zajmuje sporo czasu – nie należy więc nastawiać się na szybki posiłek. Dodatkowo należy mieć zawsze przygotowany brykiet lub drewno, w zależności czym opalany jest grill. Inaczej prezentuje się proces grillowania w przypadku elektrycznego odpowiednika. Używając tego rodzaju grilla można zjeść upragniony posiłek o każdej porze roku, bez względu na warunki atmosferyczne. W czasie smażenia nie ma unoszącego się dymu, dzięki czemu posiłek można przygotować zarówno w pomieszczeniu, jak i na zewnątrz. Zaletą elektrycznego urządzenia jest to, że szybko się nagrzewa i nie trzeba długo czekać na jedzenie. Należy jednak pamiętać o tym, że do korzystania z grilla elektrycznego niezbędne jest podłączenie go do źródła zasilania. Za grill elektryczny zapłacimy więcej, niż w przypadku grilla węglowego, jednak z pewnością posłuży latami i o każdej porze!

Jaka moc grilla elektrycznego?

Na sklepowych półkach znajdują się grille elektryczne o różnym przedziale mocy. Od tego jaki zakres posiadał będzie wybrany model, zależeć będzie czas przygotowania posiłku – im wyższy, tym większa będzie temperatura i szybciej osiągnięty zostanie oczekiwany stopień wysmażenia potrawy. Standardowe grille elektryczne dysponują mocą około 1500 W. Aby grill elektryczny był jak najbardziej wydajny, warto wydać większą sumę na urządzenie o takiej mocy lub nawet wyższej. Z reguły grille ogrodowe stojące, kompaktowe i raclette dysponują taką wartością. Grille stołowe są najsłabsze, jeśli chodzi o tę własność, a ich moc nie przekracza 1000 W.

Funkcje dodatkowe

Grille elektryczne mają prostą konstrukcję i są łatwe w obsłudze. Aby sprostać oczekiwaniom grillowych maniaków i uprzyjemnić proces smażenia, niektóre modele wyposażone zostały w dodatkowe, technologicznie ciekawe funkcje. Jedną z nich jest wskaźnik pomiaru wysmażenia mięsa, który zagwarantuje przygotowanie kawałka odpowiadającego preferencjom każdego gościa. Zasada działania polega na wysyłaniu sygnału dźwiękowego, w zależności od zmieniającej się temperatury wewnątrz dania. Podobnie grille z funkcją pomiaru grubości kawałka, dobierają odpowiedni czas grillowania dla danej wielkości porcji. Inną funkcją jest możliwość ustawienia stałej temperatury, która sprawdzi się podczas przygotowania dań, dla których ważne jest dostarczanie stałej ilości ciepła. Rozwiązaniem zapewniającym praktycznie nieograniczone możliwości użytkowe elektrycznego grilla, jest funkcja wymieniania płyty. Dzięki temu szybko można zmienić grill w toster lub po kolacji zaserwować deser w postaci naleśników i gofrów. Dla laików smażenia na grillu, na początek świetnie sprawdzi się wybór elektrycznego grilla wyposażonego w automatyczny dobór programu, w zależności od rodzaju przygotowanego posiłku. Hamburgery, drób, czerwone mięso, czy też ryby – z tą funkcją nic nie powinno stanowić najmniejszego problemu podczas przygotowania. Funkcja, która pozwala dbać o bezpieczeństwo i uniknięcie poparzeń to blokada pokrywy. Warto zwrócić na nią uwagę, szczególnie posiadając dzieci.

Czyszczenie grilla elektrycznego

Przy zakupie urządzenia grillowego należy zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia – nie ma nic mniej przyjemnego od szorowania grzałek bądź rusztów z osadzonego i zaschniętego tłuszczu. Trudności nie przysporzą grille posiadające płyty z nieprzywierającą powierzchnią oraz te, z których łatwo wymontuje się poszczególne części i bezproblemowo umyje w zmywarce. Najwięcej problemu przyniesie mycie rusztów oraz grzałek, więc aby ułatwić ten proces, warto po skończonym grillowaniu namoczyć używane części w wodzie z płynem do naczyń lub octem. W przypadku przypalonych i zaschniętych resztek sprawdzi się czyszczenie z użyciem sody oczyszczonej. Mając grill z rusztem warto przed smażeniem położyć na niego folię aluminiową lub specjalne tacki – takie rozwiązanie zapobiegnie nadmiernemu zabrudzeniu w czasie grillowania.