Dla zabieganych i wiecznie spóźnionych mamy aż 5 pomysłów na szybki obiad. Nie musisz mieć wielu składników w lodówce – wystarczy m.in. fasolka po bretońsku Pudliszki lub innego producenta, ciasto francuskie albo swojska kiełbasa. Zobacz nasze podpowiedzi, a ekspresowo przygotujesz coś smacznego.
Niektórzy nie mają czasu, a inni po prostu nie lubią gotować. Wtedy warto przejrzeć zawartość lodówki albo wybrać się do garmażerki czy też sklepu po gotowe produkty. Dobrym pomysłem na błyskawiczny obiad są też sosy. Pudliszki, Łowicz czy Dawtona dostępne są w każdym sklepie. Możesz również podać kluski z serem albo szybko przyrządzić dowolną zupę krem. Zobacz, co masz w lodówce, a okaże się, że wyczarujesz całkiem smaczne i pożywne danie.
Gotowy sos = gotowy obiad
Wystarczy ugotować ulubiony makaron i danie masz gotowe, jeśli lubisz sosy. Pudliszki czy Knorr oferują wiele smaków. Do wyboru jest m.in. orientalny, włoski, słodko-kwaśny, z czosnkiem czy klasyczny do spaghetti. To najprostszy i najszybszy sposób na obiad. Udekoruj danie startym serem oraz świeżymi ziołami, np. bazylią, natką pietruszki lub oregano, a następnie serwuj.
Fasolka po bretońsku Pudliszki lub domowa
Będąc w sklepie, zwróć uwagę także na inne gotowe produkty – na półce są m.in. pierogi, klopsy czy fasolka po bretońsku. Pudliszki, Rolnik itd. – wybór jest naprawdę szeroki. Nie musisz codziennie gotować obiadu od A do Z – wystarczy przeczytać skład i wybrać odpowiedni produkt. Jeśli masz więcej czasu, zrobisz to danie samodzielnie – przyda się wtedy fasolka w puszce.
Gotowe danie – obiad w 5 minut!
Nie każdy lubi sosy. Pudliszki oraz inni producenci mają do zaoferowanie także inne obiady – np. gołąbki, klopsiki, flaczki lub pulpety. Jeśli obawiasz się, że takie jedzenie nie jest polecane przez dietetyków, przeczytaj skład i wybierz produkty spełniający Twoje oczekiwania. Wystarczy ugotować ziemniaki i jakieś warzywo albo podać danie z ogórkiem kiszonym i obiad gotowy w mig!
Kiełbaski w cieście francuskim
Danie szybkie, ale i oryginalne. Przygotuj ciasto, wytnij z niego kwadraty lub szerokie płaty, wedle uznania, a następnie zawiń w nie kiełbasę oraz plaster żółtego sera lub mozzarelli. Możesz użyć także parówki, boczku lub szynki włoskiej – wybierz to, co lubisz. Wstaw do piecyka na kilkanaście minut, a w tym czasie przygotuj sałatę, oliwki, pomidory, ogórki oraz oliwę z oliwek, a szybko przyrządzisz jeszcze sałatkę. Serwuj z pieczywem, jeśli zależy Ci na czasie.