Baklava (pol. bakława) to ciasto, którym zajadają się zarówno Grecy jak i Turcy. Trudno określić dokładnie, z którego kraju pochodzi ten pyszny i bardzo słodki przysmak na bazie ciasta filo oraz orzechów.
Składniki na ciasto:
- opakowanie ciasta filo
- kostka masła
Składniki na syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1 cytryna (sok)
- pół szklanki wody
Składniki na nadzienie:
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki posiekanych orzechów i/lub migdałów (mogą być także dodatkowo pistacje)
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki goździków mielonych
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotować nadzienie: do miseczki wrzucić składniki i wymieszać. Następnie wyciągnąć z opakowanie płaty filo i podzielić na 2 części, jedną z nich użyjemy do warstwy spodniej a drugą do warstwy wierzchniej ciasta. Płaty układamy na blaszce i każdy z nich osobno smarujemy roztopionym masłem. Układamy je jeden na drugim. następnie wykładamy orzechowy farsz i pozostałe płaty – w taki sam sposób co poprzednie. Kroimy ciasto przed wstawieniem do piekarnika na kwadraty, romby, trójkąty – według uznania. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, zagotowujemy. możemy dodać jeszcze trochę przypraw korzennych jeśli lubimy ich intensywny aromat. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy jeszcze gorące, aby syrop się wchłonął.