Kuchnia to serce każdego domu i mieszkania. To tu przygotowujemy i często również spożywamy posiłki i nie bez powodu mówi się, że najlepsze imprezy odbywają się właśnie w kuchni. Aby pomieszczenie spełniało swoją rolę w należyty sposób, należy zwrócić szczególną uwagę na jego aranżację. W tym artykule podpowiadamy, jak urządzić funkcjonalną kuchnię, w której gotowanie będzie czystą przyjemnością.
O tym czy nasza kuchnia będzie nam dobrze służyć decyduje nie tylko atrakcyjne wzornictwo frontów czy elegancko wykończone blaty. Bardzo ważne jest również umiejętne zagospodarowanie przestrzeni oraz zastosowanie sprawdzonych wnętrzarskich rozwiązań.
Z podziałem na role
W funkcjonalnej kuchni należy przede wszystkim podzielić przestrzeń na podstawowe strefy: zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, gotowania oraz zmywania. Ważne jest, aby przewidzieć miejsce, dla każdej z tych stres oraz zaplanować je we właściwym sąsiedztwie. Przykładowo przygotowanie każdego posiłku zaczniemy od wyciągnięcia niezbędnych do tego produktów z lodówki oraz szafki spiżarnianej. Następnie udamy się do zlewu w celu umycia produktów, a potem zaczniemy je przygotowywać na blacie roboczym. Kolejnym etapem jest ewentualna obróbka termiczna, a na koniec przystępujemy do zmywania. Wszystkie te stanowiska mogą następować po sobie np. na planie liter L lub w trójkącie, w którego skład wchodzą rzędy szafek kuchennych oraz wyspa. Taki układ pozwoli nam na sprawne poruszanie się po wnętrzu.
Meble na miarę potrzeb
O wygodzie użytkowania kuchni decyduje również odpowiedni dobór blatów oraz szafek. Te pierwsze powinny znajdować się na poziomie odpowiadającym naszemu wzrostowi – inaczej będzie się pracowało przy blacie usytuowanym na wysokości 90 cm osobie liczącej 160 cm wzrostu, a zupełnie inne odczucia będzie miała ta licząca sobie 180 cm. Wygodny blat powinien „być niższy” od nas o około 70-80 cm.
W górnym rzędzie szafek najlepiej sprawdzą się półki, ponieważ łatwo zdejmiemy z nich potrzebne nam przedmioty. Ciekawym rozwiązaniem jest zastąpienie klasycznych szafek otwartymi półkami. Można na nich wyeksponować ładną zastawę czy dodatki, jednak w takim przypadku konieczne jest regularne usuwanie kurzu. Z kolei w dolnym rzędzie lepiej sprawdzą się szuflady – nie będziemy musieli wtedy „nurkować” do wnętrza szafek, aby znaleźć potrzebne przedmioty.