To właśnie materiał wykonania garnków jest najistotniejszym czynnikiem, który wpływa na jakość tych naczyń do gotowania. Drugą ważną cechą jest sam kształt garnków. Aby służyły nam one przez lata, należy jednak pamiętać o tym, iż powinny być używane według przeznaczenia i za każdym razem odpowiednio czyszczone.
Podczas zakupu z pewnością kierować będziemy się również samą ceną. Niestety, nie ma możliwości abyśmy kupili komplet garnków o wysokiej jakości w niskiej cenie.
Te dwie rzeczy absolutnie się wykluczają. Nie zachęcamy więc do kupowania zestawów za kilkadziesiąt złotych ponieważ, wkrótce będziemy musieli kupić kolejny. Kupno drogich ganków to zdecydowanie inwestycja.
Podczas zakupu powinniśmy wziąć pod uwagę również to, na jakiej kuchence będziemy gotować. Ważna tu jest przede wszystkim wielkość garnków, która powinna odpowiadać rozmiarom pola grzewczego.
Jak wspomnieliśmy na samym początku, kluczowy jest tu jednak sam materiał. Najpopularniejsze są garnki z żeliwa, stali nierdzewnej lub te „w starym stylu”, pokryte emalią. Ponadto, w sklepach znajdziemy również takie, które wykonano z aluminium, kamionki, garnki ceramiczne lub z żaroodpornego szkła.
Każdy z rodzajów ma oczywiście swoje wady i zalety. Aby dokonać trafnego wyboru należy wszystkie je poznać. Garnki emaliowane i aluminiowe mają tę zaletę, że dostępne są w niezwykle szerokiej gamie kolorów i wzorów. Jednak to jedyna ich zaleta. Nie dajmy się więc skusić na sam ładny wygląd.
Z pewnością warte polecenia są garnki ze stali nierdzewnej. Tu jednak szczególną uwagę należy zwrócić na ich cenę i sprawdzoną markę istnieje bowiem cała masa tanich podróbek, które z wysoką jakością absolutnie nie mają nic wspólnego.
W naszym rankingu na najlepsze garnki z pewnością wygrały by te wykonane z teflonu. Podczas smażenia możemy tu znacznie ograniczyć ilość tłuszczu. Potrawy nie przywierają do dna, ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Garnki teflonowe znakomicie sprawdzą się podczas gotowania, smażenia, a także pieczenia.