To już kolejny wpis z cyklu „diety odchudzające”. Poniżej krótka charakterystyka kolejnej paczki diet, które mają za zadanie obniżyć wagę ciała.
- Dieta kapuściana – to dość popularna dieta, polegająca na jedzeniu zupy z kapusty. Jeśli będzie się jej przestrzegać, można schudnąć w ciągu tygodnia aż 3-6 kg. Przez pierwsze dni trzy spożywa się prawie wyłącznie tę zupę, a w ciągu kolejnych dokłada odpowiednio mięso i warzywa oraz owoce. Należy jednak zauważyć, że dieta kapuściana to jedynie wstęp do kolejnej diety – niskokalorycznej. Powrót nawyków żywieniowych po zakończeniu diety zagwarantuje niestety efekt jojo.
- Dieta kopenhaska – to jedna z bardziej restrykcyjnych diet. Jej zadaniem jest zmiana przemiany materii oraz utrata nawet kilkunastu kilogramów w ciągu 13 dni jej trwania. To dobre rozwiązanie dla osób, które później chcą przerzucić się na dietę niskokaloryczną. Z racji tego, że dieta ta jest bardzo restrykcyjna, nie powinno się jej stosować częściej niż raz na dwa lata. Podczas jej stosowania należy dokładnie stosować się do jadłospisu – nie można jeść ani mniej, ani więcej. Diety tej nie powinny pod żadnym pozorem stosować kobiety w ciąży.
Dieta lodowa?! O matko, wpadam w psychoszał i lecę do sklepu po lody -uwielbiam je 🙂 a skoro odchudzają…. to tylko się cieszyć 🙂