Święta już za niecały miesiąc. Znowu będziemy cieszyć się zapachem choinki, smakiem barszczu z uszkami, widokiem śniegu za oknem. Znowu będziemy śpiewać kolędy, składać sobie życzenia i zajadać się świątecznymi przysmakami.
Ze Świętami Bożego Narodzenia kojarzy się także zapach piernika, goździków i miodu. Ale zapach to jedno, smak to drugie. Pyszne pierniczki z pewnością umilą nam świąteczne wieczory.
Polecamy niezawodny przepis na prawdziwe domowe pierniczki.
Składniki na ciasto:
- 2 kg mąki
- 65 dkg cukru
- 65 dkg miodu
- 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 paczka przyprawy do pierników
- 3 łyżeczki dobrej kawy
- 4 łyżki amoniaku
- 35 dkg masła
- 10 dkg kakao
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- zmielone goździki
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- imbir
Składniki na lukier:
- sok z cytryny
- 30 dkg cukru pudru
- gorąca woda
Dekoracja (w zasadzie dowolna, ale na pierniczkach nie może zabraknąć):
- płatki migdałów
- pokruszone orzechy
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
- mak
Sposób przygotowania ciasta:
- 4 łyżki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklanki zimnego mleka
- dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić na 20 minut
- Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać
- Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz
- Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem
- Masło rozpuścić
- Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć dolodówki min. na 1 dzień.
- Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm a następnie foremkami (najlepiej w świątecznych kształtach) wykrawać pierniczki
- piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C
Sposób przygotowania lukru:
- cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny
- jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki – cukier puder.
Najlepiej pierniczki dekorować dodatkami na jeszcze ciepłym lukrze/polewie. Są one wtedy płynne, gdy zaschną nie będzie to możliwe.