W dzisiejszych czasach posiadanie okapu kuchennego to konieczność. Okapy kuchenne pochłaniają parę wodną i zapachy, które są wydzielane w czasie gotowania. Okap ma funkcję nie tylko pochłaniającą niechcianą parę czy zapach. Dzięki jego pracy o wiele łatwiej jest utrzymać kuchnię w należytym porządku.
Nie od dziś wiadomo że bez okapu, w bardzo szybkim czasie meble pokryje warstwa zaschniętego tłuszczu, który osadzi się na meblach, kiedy w czasie gotowania, potrawy w garnkach zaczną parować. Jest to prawdziwa bomba biologiczna, bowiem na tym tłuszczu dodatkowo osadza się kurz. Ciepło w kuchni i wilgoć sprzyjają rozwojowi bakterii i pleśni. Istnie okropieństwo, tym bardziej jeśli w domu mamy dzieci. Pozbycie się tego wymaga zastosowania silnych środków chemicznych, które dodatkowo niszczą powierzchnię mebli i mają właściwości trujące.
Aby dokonać dobrego wyboru rodzaju okapu, musimy przeanalizować następujące fakty – ile mamy miejsca na okap (wysokość, szerokość, głębokość), wyjście kanału wentylacyjnego a także wystrój kuchni. Okapy dzieli się na kilka rodzajów, w zależności od tego, gdzie mają zostać zamontowane. Wyróżniamy więc przyścienne, podszafkowe, szufladowe, uchylne i wyspowe. Dobry okap powinien być przede wszystkim wytrzymały na działanie takich czynników jak zadrapania, wysoka temperatura, wilgoć, tłuszcz czy środki chemiczne. Powierzchnia urządzenia powinna być gładka i prosta w czyszczeniu. Przy zakupie należy zwracać również uwagę na głośność pracy wentylatora, częstość wymiany filtra oraz ilość prądu elektrycznego, jaką zużywa. Przykład dobrego okapy kuchennego możemy zobaczyć tutaj.
Obecnie w modzie dominuje następujące rozwiązanie. Ścianę za płytą kuchenną wykłada się jednym, dużym płatem chromoniklowanej blachy, która nie rdzewieje. Sięga ona do samego okapu. Płyta kuchenna może zostać połączona z okapem i osłonięta szklaną budową. Otwieramy wtedy, kiedy zaczynamy gotować. Do kompaktu musi być oczywiście zapewniony dostęp powietrza.