Mięso – zabronione. Jajka – zabronione. Masło – zabronione. Śmietana – zabronione. Słodkości – zabronione. Zostają ryby, warzywa i owoce. Jak skomponować z nich menu na Wielki Piątek?
Śledź z suszonymi pomidorami
– 300 g filetów śledziowych
– pół słoika suszonych pomidorów
– 2 cebule
– ½ szklanki oliwy
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
Namoczone wcześniej śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę ze szczyptą gałki muszkatołowej. Suszone pomidory kroimy na ćwiartki. Wszystko należy ze sobą wymieszać. Danie można przygotować dwa dni wcześniej.
Zapiekanka rybna z ryżem
– 400 g filetów rybnych
– 2 woreczki ryżu
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 cukinia
– 400 ml jogurtu greckiego
– kawałek żółtego sera
– sól
– pieprz
– mielona kolendra
Gotujemy ryż. Filety dzielimy na małe kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Ryż przesypujemy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy rybę i warzywa. Doprawiamy. Zalewamy jogurtem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30-40 minut.
Postna sałatka
– 4 kromki chleba tostowego
– pół puszki kukurydzy
– garść startego żółtego sera
– 2 ząbki czosnku
– kilka liści sałaty
– garść rzeżuchy
– ziarna sezamu
Opiekamy chleb i kroimy grzanki w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni razem z sezamem. Chleb, kukurydzę i zieleninę mieszamy w misce. Dodajemy czosnek i sezam. Posypujemy żółtym serem.